Pe scurt despre nastere

Aducerea pe lume a unei noi vieti si trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina, sau, altfel spus, nasterea, este un fenomen ce are multe laturi necunoscute.

Nasterea cuprinde patru perioade: dilatarea colului (travaliul); expulzarea fatului; expulzarea placentei (delivrenta); lauzia imediata (primele doua ore dupa nastere). Cu cateva saptamani inainte de debutul travaliului, abdomenul femeii gravide sufera de obicei o schimbare de forma.

Inaltimea fundului uterin scade putin, acest eveniment fiind descris de mama drept „cadere a copilului. Inainte de instalarea travaliului adevarat, femeia poate avea asa-numitul „fals travaliu'. De obicei, debutul travaliului consta intr-o scurgere vaginala a unei mici cantitati de mucus cu striatii sangvine, reprezentand eliminarea dopului gelatinos de mucus care umple canalul cervical in timpul sarcinii.

Cate ceva despre travaliu
Motivele pentru care gravida la termen trebuie sa se prezinte la maternitate sunt: aparitia contractiilor uterine dureroase la 10 minute; pierderea dopului gelatinos insotita si de pierderea unei mici cantitati de sange; pierderea de lichid amniotic. De asemenea, la lipsa miscarilor fetale mai mult de opt ore.

Ingrijiri inainte de travaliu: barbierirea/tunderea parului pubian, spalarea organelor genitale externe cu solutii dezinfectante, administrarea unei clisme evacuatorii. Travaliul este o succesiune de evenimente care poate dura de la o ora pana la peste 24 de ore. El este mai lung la primul copil.

In cursul travaliului, colul se deschide (se dilata), pentru ca fatul sa poata cobori in vagin pentru a pregati impingerea si nasterea. In timp, colul va evolua de la complet inchis la complet deschis la zece cm. Contractiile insa determina deschiderea colului, exercitand o presiune in jos.

Miracolul nasterii
In cazul femeilor aflate la prima nastere, travaliul dureaza de obicei 12 – 24 de ore, cu o durata medie de 14 ore. In cazul femeilor care au mai nascut, travaliul tine patru – opt ore. Travaliul precoce este faza in care colul se dilata de la zero cm la putin peste trei cm. Travaliul precoce incepe la debutul contractiilor, variind foarte mult de la femeie la femeie. Cand contractiile sunt slabe si neregulate, unele femei pot sa nici nu isi dea seama ca sunt in travaliu.

La alte femei colul se dilata pana la zece cm in doar cateva ore, cu contractii. Expulzia incepe in momentul in care dilatatia este completa, prezentatia ia contact cu perineul, femeia prezentand senzatia reflexa de screamat prin apasarea exercitata de prezentatie asupra perineului posterior si a rectului. In timpul travaliului, alimentatia este permisa, insa excesele alimentare sunt contraindicate. Sunt recomandate alimente ce contin carbohidrati, intrucat ofera energie pentru o perioada mai lunga (cereale, banane).

Naturala, fara dureri
In prezent, anestezia epidurala pare sa fie cheia pentru nasterea „aproape fara dureri'.

Avantajele epiduralei
Durerea este diminuata in travaliu; anestezistul poate controla efectele si poate ajusta tipul, doza si ritmul de administrare a medicatiei; vei fi activa in timpul travaliului si te vei putea odihni in timpul dilatatiei, astfel vei avea mai multa energie cand va fi nevoie sa impingi fatul; nu afecteaza direct fatul; odata ce cateterul a fost fixat, acesta poate fi folosit pentru anestezie in cazul in care este necesara operatia cezariana.

Dezavantajele epiduralei
Trebuie sa stai intr-o pozitie incomoda cca zece minute pana se fixeaza cateterul; in functie de medicatia aleasa, s-ar putea sa nu fii capabila sa te ridici in picioare; anestezia poate cauza o scadere a frecventei si intensitatii contractiilor; pierderea sensibilitatii poate ingreuna impingerea copilului; tremuratul apare frecvent.

Text: Consultant Doru Campean, medic specialist obstetrica- ginecologie, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton