“Pentru cucerirea drepturilor noastre”, eveniment ce celebreaza semnarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) va organiza, pe 20 noiembrie, evenimentul intitulat Pentru cucerirea drepturilor noastre', cu ocazia implinirii a 20 de ani de la ratificarea de catre Romania a Conventiei cu privire la Drepturile Copilului.

Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Iorga' (intrarea prin C1), intre orele 10-12:30, unde vor fi asteptati 250 de copii din Bucuresti si din tara, precum si profesori si autoritati centrale si locale.

Peste 100 de oameni politici, Presedintele Tarii, Primul Ministru, Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Ministrii Educatiei, Muncii, Sanatatii, membrii ai Comisiilor din Senat si Camera Deputatilor etc, precum si diplomati au fost invitati sa ridice scrisorile realizate de copii.

Prezenta acestora la eveniment va fi o dovada de implicare in implementarea Conventiei pentru Drepturile Copilului, un exemplu de ascultare a opiniei copiilor si tinerilor si de incurajare a participarii acestora.

„Statul Roman a facut un pas important prin semnarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului, angajandu-se sa ofere sansa tanarului cetatean de a trai in societate in deplina respectare a drepturilor sale fundamentale, asa cum sunt ele stipulate de cea mai ratificata Conventie internationala referitoare la drepturile omului.

Acum, prin acest proiect, vrem sa aducem un plus in vizibilitatea drepturilor lor, in formularea politicilor si deciziilor care ii privesc, precum si in atragerea atentiei statului roman si a opiniei publice asupra responsabilitatilor pe care le implica ratificarea Conventiei, respectiv a lungului drum existent intotdeauna intre vorbe si fapte' a declarat Bogdan Simion, Presedinte FONPC.

Initiativa isi propune implicarea copiilor si a tinerilor in promovarea si implementarea respectarii drepturilor copiilor si cuprinde o serie de activitati dedicate copiilor si familiilor acestora, profesionistilor, autoritatilor, reprezentantilor Ambasadelor din Romania:

  • spectacol de circ oferit de copiii pregatiti in cadrul Fundatiei Parada – fundatie al carui scop statuar il reprezinta sprijinirea copiilor, tinerilor si familiilor fara adapost, prin intermediul unor servicii integrate de asistenta sociala, educativ-formativa si de integrare socio-profesionala,
     
  • piesa de teatru creata si jucata de un grup de copii militanti pentru drepturile copiilor, in regia lui Laurentiu Calomfirescu, piesa ce poarta numele intregului eveniment – Pentru cucerirea drepturilor noastre'. In cadrul spectacolului, copiii vor inmana reprezentantilor clasei politice o scrisoare prin care militeaza pentru respectarea drepturilor copilului in Romania,
     
  • expozitie de afise pe tema drepturilor copiilor create de Organizatia Internationala a Francofoniei. Artista Veronica Dumitrache a creat, impreuna cu copiii prezenti, un afis al acestui eveniment si pliante,
     
  • lansarea videoclipului muzical realizat de copii pe tema drepturilor copilului. Acest videoclip contine un imn al integrarii compus de catre grupul de copii, muzica Anda Larisa Iosip, Hip Hop de Alexandra Dima si Gabriela Dinca, video Adrian Gheorghe.

In cadrul aceleiasi initiative, FONPC a creat forumul de discutii Cucerirea drepturilor noastre' prin intermediul retelei de socializare facebook, unde tinerii si copii sunt incurajati sa isi exprime opiniile privind drepturile lor.

Cele mai semnificative 1000 de opinii vor fi inscriptionate pe baloane si vor fi lansate in cadrul spectacolului de la Palatul Parlamentului. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a contribuit la promovarea acestei pagini in 25 de scoli si licee din tara.

 

Proiectul se deruleaza in parteneriat si cu sprijinul Fundatiei PARADA, Ambasadei Frantei in Romania, UNICEF, Delegatiei Wallonie-Bruxelles, Organizatiei Internationale a Francofoniei, cu implicarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, al Camerei Deputatilor si al Ambasadei Canadei.

Conventia cu privire la Drepturile Copiilor a fost adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1989. Dupa ratificarea ei de catre 20 de state, Conventia a intrat in vigoare in septembrie 1990, devenind o lege internationala a drepturilor copilului. Aceasta cuprinde principii generale si intentioneaza sa impuna o noua atitudine fata de problemele copiilor.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri