Pentru o digestie mai usoara la bebelusi

Sistemul digestiv al unui bebelus este mult mai solicitat decat cel al unui adult, tocmai din cauza ca este inca imatur. Iata ce ar fi bine sa stii…

Gura bebelusului este adaptata intr-o prima faza doar pentru supt – limba este mare si nu lasa sa patrunda prea mult aer, iar pe interiorul obrajilor sunt, in primele luni, acumulari de grasime.

Glandele salivare functioneaza inca de la venirea copilului pe lume, insa nu sunt inca dezvoltate – de aceea, in primele luni, pana la aparitia primilor dintisori, bebelusii saliveaza putin si, in timp ce unii medici spun ca nu e nevoie de suplimentare cu lichide cata vreme bebe e alaptat, altii cred ca se impune administrarea de lichide (ceai, apa plata fiarta si racita), tocmai pentru ca gurita celui mic e foarte uscata in lipsa activitatii normale a glandelor salivare.

Cand, dupa primele luni, bebelusii incep sa saliveze continuu, asta nu se intampla din cauza unei „supraproductii de saliva sau a faptului ca apar dintii, asa cum cred parintii, ci din cauza incapacitatii bebelusilor de a inghiti saliva. Pentru a preintampina accidentele (inec, regurgitari), bebelusul trebuie tinut in pozitie semi-verticala, mai ales in timpul mesei, si, pentru a-i dezvolta muschii stomacului, este bine sa fie tinut pe burta 10-15 minute inainte de masa.

Suprastimularea unui copil poate produce colici – conform unor studii recente. Asa cum si adultii au probleme cu stomacul atunci cand sunt agitati, entuziasmati sau stresati, la fel, bebelusii bombardati cu prea multe zgomote, lumini, atingeri vor avea reactii.

Unii vor reactiona la modul „shut down – un raspuns creat de organism pentru a se proteja de prea multi stimuli. In cazul bebelusilor mai sensibili, acest mecanism nu functioneaza – dimpotriva, vor fi mai agitati, suparati de gaze, si vor adormi cu greu noaptea. In preajma meselor, copiii trebuie lasati mai linistiti, iar ritualul de seara trebuie inceput cu mult inainte de culcare.

4-18 ore dureaza digerarea completa a unei mese de catre bebelus, iar acest interval creste in cazul bebelusilor alimentati artificial si pe masura ce se introduce hrana solida, arata studiile de specialitate.

Gazele dau multa bataie de cap parintilor incepatori. Ele apar din primele zile de viata si sunt urmare fireasca a procesarii lactozei, proteinelor si altor nutrienti continuti de laptele matern sau de formula. In cazul bebelusilor alimentati la san, excesul de gaze este in directa legatura cu alimenta tia mamei, spun unii specialisti, care le sfatuiesc pe cele care alapteaza sa se fereasca de mancarurile acide, de lactate, de condimente sau cruditati.

Pe de alta parte, chiar in timpul mesei, bebelusul inghite mult aer in timpul procesului de supt, mai ales daca mama nu stie cum sa puna corect bebelusul la san sau daca celui mic ii este prea foame si infuleca. De aceea, eructatul este foarte important. Daca sariti peste partea aceasta si cel mic a inghitit prea mult aer, va regurgita sau chiar vomita si va avea dureri de burtica, din cauza prea multor gaze acumulate.

In plus, inghitind aer, nu va fi satul si va tinde sa manance mult mai des. Si aici se impune precizarea ca unii medici sfatuiesc mamele sa alimenteze copilul la cerere, in timp ce altii spun ca hranirea la un interval mai mic de trei ore creeaza mari probleme de digestie.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Hepta.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Sanatate
Buton