Pericole de iarna

Daca temperaturile scad si zapada creste, atunci copiii sunt fericiti. Si aceasta afirmatie n-are nevoie de demonstratie…

Oamenii de zapada, sanisul si sporturile de iarna isi cer cateodata pretul. Ca sa nu-l platesti (tu sau copilul), tine cont de cateva sugestii.

Pentru bebelusi, cel mai mare pericol il reprezinta frigul. Hipotermia se detecteaza dupa urmatoarele semnale: tremurat, lipsa de coordonare a membrelor, confuzie, ameteala, in cazuri extreme, pierderea cunostintei.

Daca ai doi copii, iesi insotita de un alt adult – dupa o plimbare cu cel mic, il mai poti lasa pe cel mare in compania adultului.

In cazul copiilor mai mari, in afara de pericolul hipotermiei si al degeraturilor, pe care le poti preveni cu un echipament adecvat si prin limitarea timpului de joaca, intervine si riscul de accidentari diverse: cazaturi, care se soldeaza cu contuzii, entorse, luxatii sau fracturi, cap spart si alte asemenea.

La sanius
Invata-ti copilul sa stea corect pe sanie – cu picioarele inainte. E mai amuzant sa cobori derdelusul cu capul in fata, dar si riscul de accidentare este mai mare.

Alege pante cu „grad de dificultate adaptat varstei copilului – una mai lina pentru pitici, una mai abrupta pentru juniori. Oricum, la capatul pantei trebuie sa fie o suprafata suficient de mare pentru a se putea frana si a se evita coliziunile.

La patinoar
Nu au ce cauta copiii sub trei ani. Chiar si cei de patru ani trebuie „suiti pe patine cu lame duble. Poti vedea daca cel mic e pregatit pentru marea aventura de la patinoar rugandu-l sa se balanseze inainte-inapoi pe un singur picior, timp de 15 secunde.

Odata ajunsi la patinoar, pe gheata se merge doar in sensul in care merg si ceilalti patinatori si, pana la capatarea experientei, doar pe margine. Copiii sub sase ani ar trebui sa poarte casti de protectie pentru a preveni ranile la cap, in cazul unei caderi.

La schi
Patru-cinci ani este varsta la care-l puteti duce pe partie, dar nu inainte de a lua lectii cu un monitor profesionist. Pustii au voie doar pe partii de incepatori si in zone special amenajate, pentru a evita coliziunile.

Echipamenul adecvat trebuie completat cu ochelari de soare (inaintea iesirii pe partie, se aplica, oricum, o portie zdravana de lotiune de protectie solara).

Copilul trebuie sa cunoasca regulile partiei – atentie marita la intrarea si iesirea de pe „pista, „cedarea prioritatii etc. Oricat de pregatit vi s-ar parea si chiar daca este mare, nu-l lasati niciodata singur pe partie.

Ce trebuie sa stii…
Zapada, nu gheata. Cea mai potrivita pentru sanius este zapada batatorita, nicidecum gheata. „Partia trebuie sa fie intr-o zona ferita, departe de strada si pe un drum putin circulat de pietoni.

Fara bomboane
Niciodata nu da copilului cand merge la sanius sau la patinoar bomboane sau guma de mestecat. Din cauza terenului accidentat, este foarte posibil sa le inghita si sa se inece si, astfel, sa intre in panica.

Fara improvizatii
Pungile se folosesc pe post de sanie de cand erau bunicii nostri copii… Nu te costa, dar au marele dezavantaj ca nu-ti ofera nicio protectie. Regula de siguranta este: „Fara improvizatii!.

… si cum sa-l feresti
Distractie cu reguli
Invata-l sa respecte regulile: explica-i, chiar daca e mic, ca fiecare trebuie sa-si astepte cuminte randul, sa lase o pauza celui dinainte, sa nu se repeada pe partie, ca sa se evite accidentele.

Pe gheata
Nu-ti lasa copilul nesupravegheat pe gheata si, mai ales, testeaza tu inainte siguranta suprafetei – daca este vorba despre un lac care a inghetat. Nu va duceti in cel mai aglomerat loc, dar nici nu va indepartati prea tare de multime.

Fii pregatit!
In caz de accident, du-l imediat in casa (unde trebuie sa ai o trusa de prim-ajutor), evalueaza situatia si nu subaprecia pericolul: orice lovitura poate avea urmari serioase.

Consultant: Dr. Amelia Dan; Foto: Shutterstock.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton