Cabluri înșirate prin casă, vâsc (ale cărui boabe pot fi înghițite accidental și sunt toxice), beteală, globuri – casa devine un adevărat câmp minat în preajma Sărbătorilor și este un loc de-a dreptul periculos pentru copilul lăsat nesupravegheat.
Regula numărul 1 când ai copii mici prin casă este să folosești decorațiuni incasabile, să stai departe de orice poate fi smuls, ronțăit, înfășurat în jurul gâtului într-un minut de neatenție. Acele de brad pot fi și ele o gustare tentantă pentru cel mic, așa că stai mereu prin preajma lui. Nici nu știi când poate trage peste el bradul cu toate decorațiunile sau când vrea să înghită câte un globuleț care seamănă cu o jucărie.
Mare grijă la prize și cabluri. Înainte de instala orice luminițe verifică să ai toate instalațiile și prizele în regulă. Cablurile nu trebuie lăsate la vedere și este bine să fie fixate cu bandă adezivă, pentru a preveni accidentările. Copiii și adulții deopotrivă se pot împiedica de ele. Dacă cel mic merge în premergător, este de preferat să îl ascuzi pe perioada Sărăbătorilor, pentru că riscul de accidente este mult mai mare, cu toate decorurile de prin casă și mutările de mobilier, făcute ca să încapă bradul. Chiar dacă sunt frumoase, este de preferat să stingeți lumințele seara.
Ciorapii pentru cadouri, coroanele pentru usa sau decoratiunile sun formă de alimente sunt extrem de atractive pentru copii. Va încerca să se joace cu ele.
Plantele tradiționale de Cărciun, vascul, poinsettia (pe care o știi sub numele de Crăciuniță), ilicele (plantele frunze țepoase, asemănptoare cu ale stejarului și cu fructe mici roșii, sub formă de bobițe) sunt otrăvitoare. Nu este bine să le ai în casă. Dacă le primești ai grijă să le pui undeva unde copilul nu are acces.
Mare atenție și la hârtiile de ambalaje, fundițe sau alte mici accesorii pentru împachetat cadouri. Copilul mic este atras de coloritul lor spectaculos, le va gusta, le va foșni în mâini – hârtia îl poate tăia, fundițele sunt prevăzute cu agrafe care-l pot zgâria sau pe care le poate înghiți etc.
Nu în ultimul rând, faceți cu schimbul la supravegherea celui mic când stați la masă – o clipă de neatenție este de ajuns pentru ca cel mic să bea restul de țuică dintr-un pahar…
Nu le dați celor mici să guste din mâncarea voastră, dacă nu au împlinit doi ani – mâncărurile tradiționale românești sunt prea grele și nu pot fi procesate de sistemul digestiv imatur al celui mic. Fără sarmale, salate de boeuf sau cârnați în meniul bebelușului, chiar dacă 'poftește'. Și nu exagerați nici cu dulciurile!
Foto Shutterstock