Pericolul din șampoanele pentru copii și bebeluși. De ce substanțe să ne ferim

Șampoanele și produsele cosmetice pentru bebeluși reprezintă una dintre îngrijorările părinților, mai ales ale mamelor, încă de la naștere.

Noi toate ne dorim produse de calitate pentru copiii noștri și fugim de chimicale și substanțe nocive, mai ales când copiii sunt atât de mici.

Din păcate pe piață există o mulțime de produse destinate bebelușilor care conțin substanțe dăunătoare. Iar dacă noi nu avem studii cumva studii de specialitate este mai dificil să ne dăm seama cât de nocive sunt unele dintre ingredientele cu care sunt făcute șampoanele pentru copiii.

Un studiu recent al APC (Asociația pentru Protecția consumatorului) arată că în proporție foarte mare, șampoanele pentru copii conțin substanțe toxice, periculoase. APC a analizat 55 de tipuri de șampoane, dintre care numai 16% nu erau destinate copiilor sub 3 ani.

Numărul substanțelor identificare în cele 55 de produse analizate de APC a fost de 198, multe dintre acestea foarte periculoase pentru copii.

Iată care sunt unele dintre cele mai periculoase substane identificate și de care, potrivit APC, ar trebui să ne ferim atunci când cumpărăm șampoane sau cosmetice pentru bebeluși și copii:

Parfumurile sintetice (flagrance) (există în 88,46% dintre produsele analizate) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

Cocamidopropyl betaine (există în 73% dintre produsele analizate) este un agent de curățare care conține un produs din petrol. Acesta poate cauza alergii, iritații ale ochilor, pielii și plamanilor.

Sodium Laureth Sulfate (SLES) (există în 59,6% dintre produsele analizate) este o substanță sintetică ieftină (detergent) cu rol de spumant, folosit frecvent în șampoane, geluri de duș și spumante de baie. Acesta poate cauza căderea părului, precum și iritații la nivelul pielii, ochilor și tractului respirator. Este frecvent „deghizată” într-o substanță pseudo-naturală, prin explicația că „provine din nucă de cocos”, însă interacționând cu alte substanțe (care pot fi contaminate cu 1,4-dioxane în procesul de fabricație), formează nitrați recunoscuți ca substanțe cancerigene.

Sodium Benzoate (Benzoat de sodiu) (există în 57,7% dintre produsele analizate) este un conservant utilizat și în industria cosmeticelor și poate provoca toxicitate la nivelul organelor și agravează astmul.

Methylisothiazolinone (există în 27% dintre produsele analizate) este un conservant folosit în general la șampoane, balsamuri și geluri de duș. Este periculos deoarece prezintă risc crescut de dezvoltare a alergiilor, iar studiile recente pe celule cerebrale ale mamiferelor arată, de asemenea, că acest ingredient ar putea fi toxic pentru creier.

Propylen glycol (există în 27% dintre produsele analizate) este un emulsificator și are rolul de a absorbi apa și de a păstra umiditatea în cosmetice. Acesta poate cauza iritații la nivelul pielii și ochilor, iar produsele cosmetice ce conțin Propylen Glycol le sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

Methylchloroisothiazolinone (există în 25% dintre produsele analizate) este unul dintre cei mai folosiți conservanți în industria cosmetică și poate produce iritații la nivelul ochilor și tenului, dar poate cauza și boli pulmonare.

Phenoxyetanolul (există în 23% dintre produsele analizate) este un conservant folosit ca alternativă la parabeni și poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritații la nivelul pielii (dermatite) și ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central şi poate da stări de vomă.

Disodium EDTA (EDTA – acid etilendiaminotetracetic sintetizat din formaldehidă și cianură de sodiu) (există în 15,4% dintre produsele analizate) este un controlor de vâscozitate folosit pentru a preveni deteriorarea cosmeticelor și produselor de îngrijire. Acest ingredient alterează structura pielii permițând substanțelor chimice să pătrundă în straturile profunde ale pielii cauzând dermatita de contact și probleme hormonale.

Ingrediente precum Cocamide DEA (Diethnolamină) (există în 13,4% dintre produsele analizate) și Lauramide MEA (Monoetanolamină) (există în 2% dintre produsele analizate) sunt substanţe chimice de origine petrolieră și sunt folosite pentru a obține un PH neutru. Acestea pot da iritații ale pielii și ochilor. De asemenea, pot da reacții în urma cărora să se formeze nitrozaminele recunoscute ca substanțe cancerigene.

Parabenii (methylparaben, ethylparaben, sodium methylparaben, sodium propylparaben) sunt cei mai utilizați conservanți în industria cosmetică. Aceștia sunt folosiți pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic și pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor, aceștia sunt toxici. Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că pe lângă reacțiile alergice și iritații ale pielii, acești parabeni se întâlnesc în țesuturile tumorale ale femeilor care se confruntă cu cancerul mamar. Așadar, absorbția lor în organism și acumularea în timp pot cauza cancer.

Ethylhexyglicerin (există în 7,69% dintre produsele analizate) poate cauza reacții alergice și iritații. Multe produse cosmetice ce se pretind a fi „fără conservanți' conțin acest conservant.

Ceteareth-60 Myristyl Glycol (există în 3,9% dintre produsele analizate) este un emulsifiant care poate conține impurități periculoase precum Ethylene Oxide (poate cauza cancer la sân, uterin, cerebral și leucemie) și 1,4-dioxane (poate cauza cancer).

Citește și: Pericolele din pasta de dinți pentru copii. Ce spune Asociația pentru Protecția Consumatorilor

DMDM Hydantoin (există în 3,9% dintre produsele analizate) este un conservant care eliberează formaldehidă antimicrobiană și are rolul de a proteja cosmeticele și produsele de îngrijire personală de la alterare (omoară microorganismele și previne creșterea și reproducerea lor). Acesta poate provoca alergii, iritații la nivelul pielii, ochilor și chiar plămânilor, oboseală cronică și dureri de cap.

Isopropyl alcohol (alcool izopropilic) (există în 3,9% dintre produsele analizate) este un solvent care alterează structura pielii, permițând astfel pătrunderea cât mai adânc în epidermă a substanțelor chimice și bacteriilor. Poate provoca iritații la nivelul pielii precum dermatite și eczeme, la nivelul ochilor, toxicitate la nivel reproductiv și chiar cancer.

PEG (Polyethylene Glycol) este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat la scară largă în industria cosmetică (în unele produse analizate se regăsesc chiar și câte 5 tipuri) . Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente să pătrundă mai ușor în piele, de a stimula absorbția. Această funcție a PEG este în special periculoasă atunci când produsul cosmetic conține și alte ingrediente dăunătoare, care pătrund astfel în piele mai ușor. Cu cât este mai mic numărul de după literele PEG, cu atât mai mult stimulează absorbția în piele. Este sintetic și poate cauza reacții alergice toxice, acnee, dermatită de contact și este potențial cancerigen. În produsele analizate au fost identificate 15 tipuri de PEG.

Coloranții sintetici (CI 14700, CI 14720, CI 15985, CI 16035, CI 16255, CI 17200, CI 19140, CI 42051, CI 42090, CI 45100, CI 47005) sunt folosiți cu scopul de a înfrumuseța aspectul compoziției. Aceștia conțin săruri ale metalelor grele care depozitează toxine în piele provocând acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mâncărimi la nivelul ochilor, iritații ale pielii și pot fi cancerigeni.

BHT (Hidroxitoluen butilat) (există în 2% dintre produsele analizate) este un antioxidant care are rolul de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacțiilor chimice cu oxigenul. BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentrații mari și apariția de tumori, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen.

De asemenea ar trebui să acordăm o importanță deosebită termenului de valabilitate și să alegem pentru bebeluși produse care sunt sigilate, mai ales dacă acestea au termen de 6, 9 sau 12 luni de la deschidere. Nefiind sigilate, este greu de știut cu exactitate dacă acel capac a fost sau nu deschis vreodată de când produsul este pe raft.

Citește și: Pericolul care se poate ascunde in hainele bebelusilor

Specialiștii susțin că deși nu este normal, în produsele pentru copii se regăsesc o mulțime de substanțe nocive, cum ar fi, de exemplu propilen glicolul, care este o subsanță care este folosită la degivrarea avioanelor.

„Pielea copiilor și bebelușilor este mult mai sensibilă decât cea a adulților și de aceea, trebuie îngrijită cu produse conținând substanțe blânde și neiritante. Totuși, au fost identificate multe substanțe care pot fi responsabile pentru declanșarea anumitor afecțiuni. De pildă, talcul este considerat a fi iritant pentru plămâni, precum și carcinogenic. Aromele conținute pot fi declanșatoare de astm. Sub denumirea de parfum pot fi ascunse foarte multe substanțe chimice, fără a fi descrise în mod explicit.

Sunt responsabile și pentru afecțiuni dermatologice, neurologice sau ale ochilor. Propilen glicolul este o subsanță care este folosită la degivrarea avioanelor și totuți este adaugată în produsele de îngrijire pentru copii, având rolul de a crește absorbția. Parabenii sunt neurotoxine. Determină iritații ale pielii sau probleme hormonale. Dacă vedeți ingrediente care conțin literele eth, astă este un semn că în produsul respectiv există 1,4-dioxane, și trebuie să evitați produsele respective. Poliethilene, sodium laureth sulfat, PEG etc', a declarat pentru APC Dr. Andreea Iftimie.

Sursa: APC Romania
Foto: Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau