Cât de periculos este ibuprofenul pentru copii? Răspunsul medicului pediatru

Ela Crăciun mărturisește că a fost speriată de zvonurile care circulă de câteva luni, privitor la faptul că ibuprofenul ar favoriza lipirea coronavirusului de celulele umane. În plus, există multe păreri contradictorii despre beneficiiile sau contraindicațiile acestui tip de medicament la copii. Din acest motiv, vedeta a stat de vorbă cu doamna Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru pentru a veni în ajutorul altor părinți care se confruntă cu aceleași dileme. 

Este dăunător Ibuprofenul în timpul pandemiei?

Zvonurile au pornit din Franța, undeva la sfârșitul lui martie, pornind de la o observație legată de receptorii enzimei de conversie a angiotensinei prin care virusul se leagă de celulele umane și de aici ideea că medicamentul ar potența această posibilitate a virusului de a se lipi mai bine de celulele umane, mai exact celulele pulmonare.

Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană a Medicamentului precum și alte autorități care se ocupă cu reglementarea medicamentelor ca Food and Drug Administration din Statele Unite (acea organizație care are grijă de tot ceea ce trebuie să consumăm noi ca alimente și medicamente) au venit și revenit cu o serie de declarații conform cărora nu ar trebui să trăim cu această teamă pentru că nu este nicio bază științifică care să dea la o parte Ibuprofenul din medicație atunci când este necesar, fie că vorbim despre copii sau despre adulți.

Citește și: Peste 80 de nou-născuţi, infectați cu noul coronavirus în Texas

Între timp, la Londra se desfășoară acum un studiu care să arate că acțiunea Ibuprofenului poate fi benefică în tratamentul infecției cu coronavirus.  Se studiază  posibilitatea ca Ibuprofenul folosit ca antiinflamator, dar și ca antitermic în cazul bolnavilor cu SARS COV-2 să ajute, nu să fie dăunător', a explicat medicul pediatru în interviul publicat de Ela Crăciun pe blogul ei.

Care sunt cazurile în care ar trebui să administrăm Ibuprofen copiilor?

Sunt foarte multe boli cronice care au nevoie de acest medicament. De exemplu copiii care suferă de artrită reumatodiă juvenilă, boli de colagen. Acestea sunt afecțiuni pentru care ibuprofenul se folosește în tratament cronic.

În mod curent, părinții îl folosesc pentru ceea ce înseamnă durere și febră. Știm că este un medicament eficient pe care ne putem baza și pe care eu m-am bazat și în aceste luni pentru că a fost destul de greu să controlez febra copiilor din răcelile obișnuite care au continuat să existe în ciuda acestei pandemii și care s-au amplificat de când s-au relaxat măsurile de distanțare socială', adaugă specialistul.

La începutul acestei pandemii se spunea că cei mici nu iau coronavirus. Mai stă în picioare această ipoteză?

„Într-adevăr, studiile arată că incidența bolii la copii este mai mică decât la adulți. Trebuie să subliniez că tot ceea ce spun astăzi este valabil astăzi. S-a dovedit că și copiii se îmbolnăvesc de coronavirus, că sunt transmițători. În ce cantitate și cât de transmițători sunt rămâne de dovedit. Aici sunt multe studii care nu au ajuns la o concluzie.

O ipoteză ar fi că cei mici pot transmite persoanelor în vârstă ceea ce înseamnă că dacă merg în școli, grădinițe, creșe pot îmbolnăvi cadrele medicale și de îngrijire. Ei fiind asimptomatici, sau cu simptome minime care să nu pună viața în pericol', a spus medicul pediatru Irina Costache.

Ce măsuri trebuie să luăm noi ca părinți pentru ca cei mici să fie în siguranță?

„Trebuie să respectăm recomandările care sunt în vigoare în acest moment. Distanțarea fizică de un metru, un metru și jumătate ne asigură nouă faptul că cei care intră în contact au șanse foarte mici să se contamineze în cazul în care cineva este purtător asimptomatic în acel moment.

Citește și: Studiu: Copiii de peste 10 ani pot transmite noul coronavirus la fel de rapid ca adulții

Dacă avem copii care prezintă semne de viroză desigur că nu este cazul să ne mai întâlnim cu nimeni. În cazul mall-urilor, se va purta masca în interior. La noi în țară se recomandă copiilor cu vârsta de peste 5 ani să poarte mască, în timp ce în Statele Unite copiii cu vârstele mai mari de 2 ani poartă mască.

Cel mai important lucru nu sunt legile, ci conștiința fiecăruia. Ar fi bine să ne întâlnim în grupuri restrânse, să evităm locurile de joacă, întâlnirile numeroase. În continuare să respectăm regulile de spălare pe mâini și să-i învățăm pe cei mici să nu ducă mâna la nas și la gură. Este mai bine să ne vedem în natură, în grupuri restânse.

Dacă așteptăm ceva în perioada aceasta este să treacă timpul. Nu trece degeaba, pentru că trece în favoarea noastră. Aflăm mult mai multe lucruri. Informațiile pe care el avem acum despre cum se tratează această boală sunt cu mult diferite față de cele pe care le aveam în martie. Însă, când vom reveni la o viață normală nu știe nimeni pentru că depinde de un vaccin, de o imunizare în masa populației care până acum nu s-a realizat. Dacă altă dată mergeai în parc și îi dădeai copilului tău pufuleți cu mâinile murdare, se îmbolnăvea doar copilul tău. Acum, fiecare greșeală pe care o facem e ca un joc de Domino. E ca un lanț: cu cine m-am întâlnit ieri, câtor altor oameni le-am putut împrăștia virusul,  bunica cu care m-am văzut aseară e în siguranță dacă eu sunt bolnav și așa mai departe. Totul se rezumă la a avea conștiință și să fim responsabili. Fără panică și fără prea mult stres, dar nici atâta relaxare fără măsuri nu va putea exista fără consecințe negative', a încheiat medicul pediatru Irina Costache.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau