Perla de lapte – Ce este si cum o tratezi

Multe femei dezvolta perla de lapte, mici basicute ce apar in perioada alaptarii pe sfarcuri. Sunt mici inflamatii albe, ce par basicute umplute cu lapte, care apar mai ales cand canalele galactofore se infunda.

Perla de lapte e de cele mai multe ori cauzata de:

Iata cum tratezi perla de lapte acasa:

1. Bai calde cu sare amara (Epsom)

Combina 2 linguri de sare amara intr-o cana cu apa fierbinte si las-o sa ajunga calduta.
Fa spalaturi cu acea apa, scufundand sfarcul de cateva ori pe zi, pana ce canalele galactofore se desfunda.

2. Maseaza sfarcul cu pricina

Cu multa blandete, maseaza sfarcul respectiv pentru a elimina perla de lapte. Incearca totodata ca, in timpul masajului, sa aplici presiunea in spatele sfarcului.
Acest remediu functioneaza cel mai bine cand este executat dupa o baie calda, un dus sau dupa baile cu sare amara mentionate mai sus, deoarece pielea se inmoaie.
Nu aplica presiune excesiva, masajul executat in acest scop nu trebuie sa fie dureros.

3. Comprese calde

Foloseste comprese calde pe sfarcuri inainte de alaptare, pentru 10-15 minute, apoi usuca pielea bine inainte de a alapta.

4. Foloseste ulei de maline

Mentine sfarcurile hidratate cu ulei de masline pe tot parcursul zilei: Asaza un tampon pentru sfarcuri in care ai pus putin ulei de masline in sutien, inainte sa il imbraci. Catre sutien mai poti aseza un tampon pentru sfarcuri, pentru a preveni ca excesul de ulei sa ajunga la sutien.
Sterge sanii inainte de a alapta si schimba tamponul inmuiat in ulei de masline de 2 ori pe zi.

5. Foloseste propriul lapte

Laptele are proprietati antimicrobiale, motiv pentru care e si atat de bun pentru copilul tau.
Unele mame sustin ca fix aceasta proprietate poate ajuta ca perlele de lapte sa se vindece.
Desi nu exista nicio dovada stiintifica in acest sens, nu are cum sa te afecteze negativ. Aplica asadar putin lapte matern, pe o compresa, peste san, pentru a elimina disconfortul.

6. Alapteaza mai frecvent

Hranirile mai sustinute si mai regulate pot ajuta la o mai buna eliberare a laptelui prin canalele galactofore.
Cel mai bun mod in care poti obtine acest rezultat e sa pui copilul la san, asezat intr-o pozitie de alaptare comoda si corecta.
Asigura-te ca gurita bebelusului acopera perla de lapte, pentru ca cel mic sa traga cu forta din zona respectiva si sa ajute la vindecarea perlei de san.

7. Foloseste o pompa electrica puternica

In unele cazuri, laptele matern din perla de lapte poate avea o consistenta foarte groasa, pe care nici bebelusul si nici pompa manuala sa nu o poata disloca.
Incearca sa folosesti pompa de maternitate pentru astfel de situatii, fiind mult mai puternica decat cele pe care le gasesti in comert.

8. Adreseaza-te medicului tau

Daca perla de lapte nu dispare cu metodele mentionate mai sus, medicul iti poate elimina perla de lapte cu un ac steril si te poate ajuta cu un eventual tratament, daca este necesar.
In cazul in care ai dezvoltat perla de lapte din pricina unei infectii bacteriene sau fungice, este foarte important sa urmezi tratamentul dat de specialist.

9. Ia suplimente de lecitina

Nu exista dovezi clare, stiintifice, care sa sustina aceasta teorie, insa multe mame spun ca lecitina le-a ajutat in aceasta situatie.
Lecitina este deseori adaugata ca un emulgator in diferite produse alimentare, tocmai pentru ca impiedica coagularea acizilor grasi. Atunci cand apar perlele de lapte,
Avand in vedere ca, la fel ca in cazul laptelui matern, nu poate afecta negativ, poti incerca sa suplimentezi nivelul de lecitina din corp pentru a ajuta la fluidizarea laptelui matern si pentru a preveni viitoare eventuale perle de lapte.

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie