Peștele în alimentația copilului. Cum îl alegem și de ce să ne ferim

Peștele în alimentația copilului este un subiect foarte putin discutat dar foarte important pentru ca pestele este foarte important în alimentația noastră și a copiilor noștri. Este o sursă importantă de acizi grași esențiali omega-3, proteine, vitamine și minerale. Cu toate acestea, nu orice pește este bun pentru copilul nostru și este bine să ne informăm în momentul în care decidem să-l introducem în alimentația micuților.

Consumul de pește are numerose beneficii și este important să facă parte din meniul nostru și al copiilor. Trebuie ținut cont însă de faptul că este un aliment foarte perisabil și cu puternic potențial alergen. Iată de ce trebuie știm când îi dăm pește copilului:

La ce vârstă se introduce peștele în alimentația copilului

Începând cu vârsta de opt luni, sistemul digestiv al bebelușului poate digera peștele slab. De la 10 luni se poate introduce chiar și peștele mai gras, dar în cantități moderate. Dat fiind faptul că este un aliment cu potențial alergen, sunt specialiști care recomandă introducerea peștelui în alimentația copilului după vârsta de un an. Indiferent de la ce vârstă alegem să-i dăm micuțului pește, este bine să ținem cont de regula celor trei zile, pentru a fi siguri că nu este alergic la acest aliment.

Beneficiile consumului de pește

Peștele este cea mai importantă sursă de acizi grași esențiali omega-3. De asemenea, aduce un aport mare de proteine, vitamine (A, D, E, dar și vitamine din grupul B) și minerale cum ar fi potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu. Consumul de pește îmbunătățește dezvoltarea cognitivă, vederea și întărește sistemul imunitar.

Ce pește îi dăm copilului

Specialiștii avertizează că trebuie să evităm peștele cu conținut ridicat de mercur. Instituția americană care avizează alimentele și medicamentele – FDA- a emis o avertizare în ceea ce privește alimentația copiilor și a femeilor însărcinate. Potrivit acesteia, ar trebui să se evite prădătorii mari precum rechinul, peștele spadă, macroul uriaș sau lufărul. Ca idee, cu cât peștele este mai mare cu atât este posibil să fie mai mare cantitatea de mercur.

De asemenea este bine să ne ferim și de pangasius. Acesta este sărac în omega 3 și este de slabă calitate nutritivă. Mai mult, poate fi chiar nociv din cauza apelor poluate în care trăiește.

Printre peștii care sunt permiși în alimentația copiilor se numără dorada, morunul, șalăul, codul, păstrăvul, heringul, sardina, somonul, macroul.

Cum alegem peștele în alimentatia copilului

Peștele este un aliment ce trebuie ales cu mare grijă. Este ușor perisabil și riscul unei toxiinfecții alimentare este destul de mare. Peștele nu trebuie să aibă un miros înțepător. Carnea trebuie să fie fermă și când o apăsăm cu degetul să revină la forma inițială. Ochii trebuie să fie clari și branhiile de un roșu închis.

Cum îl preparăm

Nu este bine ca peștele proaspăt să stea mai mult de o oră afară din frigider. Trebuie gătit cât mai repede după cumpărare și consumat după ce a fost preparat. Mare atenție trebuie acordată oaselor, pentru că riscul ca micuții să se înece este foarte mare. Din acest motiv este de preferat să alegem pește cu oase cât mai puține.

La începutul diversificării este indicat să-i dăm copilului pește făcut la aburi sau fiert. Abia mai tîrziu îl putem face la cuptor sau cu diferite sosuri. Peștele se poate servi pasat în piureurile preferate, în supe sau alături de orez și este bine să evităm condimentarea acestuia cel puțin până la vârsta de un an.

Peștele congelat în alimentatia copilului

Este de preferat să dăm copilului pește proaspăt. Riscul în cazul peștelui congelat este acela că este posibil să fi fost decongelat și apoi recongelat. În acest caz, carnea are un aspect neplăcut, iar proteinele se alterează. Ambalajul în cazul peștelui congelat trebuie să fie intact și să nu aibă cristale de gheață, acesta fiind un alt semn că a fost dezghețat și înghețat la loc.

Peștele la conservă

Specialiștii interzic consumul de pește la conservă în cazul bebelușilor și copiilor mici. Dacă din diferite motive decidem să-i dăm totuși pește la conservă, indicat ar fi să le alegem pe cele în suc propriu, fără alte substanțe adăugate.

Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton