Are picioarele în x sau în o

Picioarele în x, sau curbura prea mare între picioare (picioarele în o) sunt probleme frecvent întâlnite la bebeluși și copii mici. Uite ce este normal și când ar trebui să te adresezi unui specialist.

 

Picioarele în x, cunoscute medical sub denumirea de genu valgum se observă de obicei la vârsta de un an sau chiar mai târziu. Cel mai accentuat apar picioarele în x pe la vârsta de 3 ani, când părinții observă și așa-numitele 'degete de porumbel' (copiii merg cu vârfurile orientate spre interior), care reprezintă, de fapt, un răspuns compensator al corpului.

Genu valgum are tendința de a se autocorecta, fără vreun tratament, până la vârsta de 6 ani.

Picioarele în o (genum varum) se corectează de obicei după vârsta de un an, când se dezvolta musculatura picioarelor, datorită mersului.

Tratament pentru picioarele în x sau în o

Genul valgum și genum varum sunt probleme frecvente, care nu necesită intervenții medicale. Ele nu trebuie confundate însă cu alte probleme induse de rahitism. Dacă cel mic are picioarele în x sau în o, cel mai bine este să vorbiți cu medicul pediatru, care poate determina dacă probleme necesită sau nu tratament. La consultul pediatric, medicul va examina cu spatele, șoldurile și picioarele, va observa mersul copilului și dacă va considera curbura prea acccentuată va recomanda o radiografie și un consult ortopedic. Dacă acesta va considera necesar, ar putea recomanda pentru corectarea picioarelor în o o proteză pe timpul nopții – atela Denis Browne. În cazuri severe de genum varum se recomandă intervenția chirurgicală, care trebuie efectuată înainte de vârsta de 8-9 ani.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul