Placenta Accreta: Simptome, riscuri și tratament

În mod obișnuit, la orice sarcină, placenta se atașează de peretele uterin. Însă există situații în care atașarea placentei se face mult prea în profunzime. Aceasta afecțiune poartă numele de Placenta Accreta și este extrem de riscantă pentru mamă.

Afecțiunea numită generic Placenta Accreta are trei denumiri distincte, în funcție de gravitatea atașării placentei de peretele uterului: Placenta Accreta, Placenta Increta sau Placenta Percreta.

Aproximativ una dintre 2500 de femei însărcinate are una din aceste trei forme ale afecțiunii.

Care e diferența dintre accreta, increta și percreta?

Cele trei se diferentiază una de cealaltă în funcție de severitatea cu care placenta este fixata în uter.

1. Placenta Accreta definește afecțiunea în care placenta se fixează în peretele uterin prea în profunzime, dar fără a pătrunde în musculatura uterului.
Placenta Accreta este cea mai comuna complicație de acest gen, apărând în 75% dintre cazuri.

2. Placenta Increta este următoarea ca gravitate. În aceasta situație, placenta se atașeaza prin peretele uterin și strapunge țesutul muscular al uterului. Aproximativ 15% dintre cazuri sunt de Placenta Increta.

3. Placenta Percreta, cea mai grava formă a acestei afecțiuni, apare atunci când placenta străpunge complet uterul și se fixează pe un alt organ, precum vezica urinară.
Placenta Percreta este cea mai rară dintre formele acestei afecțiuni și apare la doar 5% dintre cazuri, însă este și cea mai periculoasă formă.

Ce cauzează Placenta Accreta

Motivul exact pentru care aceasta afecțiune apare este incert, însă poate fi corelata cu placenta previa și cu nașterea prin cezariană. Placenta accreta, în oricare dintre formele ei, apare la 5-10% dintre femeile diagnosticate cu Placenta Previa.

 – Nașterea prin cezariană crește riscul posibilității ca la o altă sarcină, placenta să se dezvolte anormal;
– Cu cât numărul de cezariene este mai mare, cu atât mai mare este riscul;
– Un număr mare de cezariene anterioare poate fi observat la 60% dintre cazurile de Placenta Accreta;
– Placenta accreta este mai frecventă la femeile care au peste 35 de ani;
– Avortul prin chiuretaj;
– Endometru subțire.

Placenta Accreta – Simptome

În cele mai multe cazuri, placenta accreta este asimptomatică până în momentul nașterii. Cu toate acestea, au existat cazuri în care afecțiunea a cauzat sângerări vaginale în cel de-al treilea trimestru de sarcină, dar acestea au fost puse pe seama placentei previa.

Placenta Accreta – Riscuri pentru bebeluș

Principalul risc în cazurile de Placenta Accreta pentru bebeluș este nașterea prematură. Sângerările prezente în timpul celui de-al treilea trimestru pot fi un semn că placenta e dezvoltată anormal.

Placenta Accreta – Riscurile pentru mama

– Placenta se separă de peretele uterin cu dificultate;
– Principala cauză de îngrijorare este hemoragia din timpul încercării de a desprinde placenta;
– Hemoragia masivă poate fi fatală;
– Alte riscuri țin de integritatea uterului sau a altor organe (în cazurile de Placenta Percreta);
– În multe situații, histerectomia este o abordare necesara.

Diagnosticarea placentei accreta

Placenta accreta poate fi rar diagnosticată înaintea nașterii, dar există câteva cazuri prin care poate fi descoperită prin intermediul:

– Ecografiei Doppler cu ultrasunete;
– Imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN);
– Analizei de sânge: care pot indica un nivel crescut de alfa-fetoproteină (o glicoproteină produsă de țesuturile fetale – ficat, sac Yolk, epiteliu intestinal – și de tumorile diferențiate din structuri embrionare), corelată cu un risc crescut de placenta accreta.

Tratamentul în cazurile de Placenta Accreta

Afecțiunea nu poate fi prevenită, iar odată ce placenta se dezvoltă anormal, nu sunt multe moduri în care se poate interveni.
Se recomandă repaos la pat și monitorizarea atentă a sarcinii. Nașterea, în acest caz, se va face prin cezariană, pentru a încerca prevenirea hemoragiei și lezarea uterului și va fi urmată de histerectomie (îndepărtarea uterului pe cale chirurgicală). În cazuri rare, pentru mamele care doresc să mai aibă copii, placenta și uterul pot fi păstrate intacte, dar acest lucru se face doar în situația pacientelor stabile și pot exista riscuri de infecție sau de sângerări tardive.

Placenta accreta este considerată o urgență medicală ce necesită intervenție chirurgicală, așadar nu poate fi tratată prin remedii natuiste.

Prevenirea riscului de apariție a placentei accreta

Un mod a reduce șansele pentru apariția acestei afecțiuni este apelarea la nașterea vaginală în locul cezarienei. De obicei, este recomandat ca o viitoare mămică să apeleze la cezariană doar dacă există probleme de sănătate cu ea sau cu copilul.

Sursa imagine: Shutterstock

Sursa articol: americanpregnancy.org


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton