1 pachet foi de placinta
300 gr stafide
600 gr branza dulce
300 gr zahar
4 oua
4 linguri de smantana
200 ml ulei
50 ml esenta de rom
Foile se lasa la decongelat la temperatura camerei. Pui la inmuiat stafidele in apa calda cu esenta de rom si 50 de gr de zahar pentru cel putin 1 ora.
Intr-un bol se pregateste umplutura pentru placinta din 3 oua intregi, zahar, branza dulce, smantana si stafidele.
Intr-o tava se pregateste foaie de jos pentru placinta astfel incat aceasta sa fie cu margini ridicate / pereti.
Se pune hartie de copt si se ia cate 1 foaie subtire din aluat si se pune in tava, apoi se unge cu o pensula cu ulei, se adauga inca o foaie, iarasi ulei si iarasi foaie si asa mai departe pana se creaza foaia pentru placinta.
Se adauga umplutura.
Se creaza si foaia de sus la fel cu o foaie de aluat apoi ulei, apoi foaie aluat si asa mai departe.
Se captuseste bine placinta si colturile dupa care se taie cu un cutit excesul de aluat de pe margine.
Se unge foaie de deasupra cu un galbenus de ou amestcat cu putin ulei.
Cu un varf de cutit se inteapa foaia de placinta ici colo pentru a permite aburului sa se elibereze in momentul coacerii.
Se da la cuptorul incins la 180 de grade pentru 35-45 de minute.
Spre final cu 5 minute inainte se scoate placinta si se unge cu pensula cu apa calduta, apoi se baga iar la cuptor.
Se procedeaza la fel cand placinta este gata pentru ca foaia de deasupra sa nu se sfarame.
Se serveste cu zahar pudra pe deasupra.