Plesnirea peste mânute îi va afecta psihic?

Am un baietel de 1 an si aproape 3 luni si care, de cand a inceput sa mearga in picioruse face tot felul de traznai. Cand face o trasnaie mai mare il cert si cateodata ii dau peste manute. Am observat de ceva vreme ca ajunge doar sa ma prefac ca il cert si el deja este speriat…strange din umeri si clipeste des din ochisori.

Sunt constienta ca am procedat gresit, dar la momentul respectiv nu am stiut cum sa reactionez, sa il determin sa nu mai faca. Comportamentul meu il poate afecta psihic pe viitor? Poate deveni un barbat violent din cauza asta? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Intrebare pusa de: Daniela( 30 ani), , Bucuresti

Expertul nostru va raspunde:

Banuiesc ca atunci cand vorbiti de trasnai' va referiti la faptul ca pune mana pe lucruri si obiecte care il pot rani, cum ar fi prize, aragaz, sau tranteste, varsa, trage etc. Asta se cheama curiozitate si placere de a explora si invata cum functioneaza lucrurile. Este modalitatea in care copiii exploreaza si descopera lumea inconjuratoare.

Copilul nu are nici cea mai vaga idee ca gestul lui ar putea supara pe cineva, asa ca pedepsele nu isi au rostul. In acelasi timp copiii au nevoie ca treptat sa li se impuna niste limite: nu ai voie sa faci asta si asta. Intotdeauna insostiti interdictia cu explicatii legate de motivul pentru care nu e bine sa faca un anumit lucru. Nu va asteptati ca data viitoare sa nu mai faca, ci fiti pregatiti sa dati aceeasi explicatie de nenumarate ori. Copilul invata din incercari si greseli si din repetitie. In plus, lovitul il poate invata sa loveasca la randul lui alti copii sau persoane care fac ceva ce din punctual sau de vedere nu e voie'.

In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra, este greu de spus acum daca atitudinea pe care ati avut-o l-a afectat in asa masura incat sa devina un barbat violent'. Pentru a putea intelege cat si cum poate fi afectat copilul dumneavoastra de un astfel de comportament, si pentru a afla care este motivul pentru care sunteti tentata sa actionati asa si nu altfel, va sugerez sa consultati un psiholog sau un psihoterapeut.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul expertului