Poftele în sarcină – ce spun specialiștii

pofte in sarcina

Poftele sunt întotdeauna asociate cu sarcina, peste 85% dintre femei spunând că au poftit la diverse alimente în timpul sarcinii. Dar de unde vin aceste pofte în sarcină?

Experţii cred că schimbările hormonale prin care trec femeile însărcinate au un impact puternic asupra gustului şi mirosului. Dar acest lucru nu este dovedit ştiinţific. Unii sunt sceptici în privinţa atribuirii poftelor pe seama hormonilor.

Cât despre cum pot fi explicate poftele în sarcină, unii nutriţionişti sunt de părere că fiecare poftă semnifică o carenţă a organismului într-o anumită privinţă.

De exemplu, dacă pofteşti la gheaţă sau ţigări este posibil să ai o deficienţă de fier (deşi nici una dintre acestea nu conţine fier în cantităţi mari).

Pofta de ciocolată este asociată cu deficienţa de vitamina B, cea de carne roşie – cu deficienţa de proteine, pofta de lapte – cu lipsa de calciu.

De fapt, laptele, fructele şi produsele lactate sunt dintre cele mai poftite' alimente în timpul sarcinii. Un studiu condus de Valerie Duffy, profesor la Universitatea din Connecticut, arată că femeilor însărcinate:

  • le plac alimentele acre mai mult în trimestrele doi si trei de sarcină decât în primul trimestru sau înainte de sarcină. Astfel că majoritatea tânjesc după murături sau fructe acrişoare.
  • preferă alimentele sărate pe măsură ce sarcina evoluează. Acest lucru se explică prin faptul că volumul de sânge care circulă prin organismul gravidei creşte, iar aceasta are nevoie mai multă de sodiu.
  • au o sensibilitate la gustul amar în primul trimestru de sarcină. Acest lucru se explică prin faptul că multe plante şi fructe toxice au un gust amărui, iar organismul îşi dezvoltă o modalitate de apărare faţă de ele.

Aceste schimbări avertizează gravidele împotriva consumului de alimente dăunătoare bebeluşului.

 

Creşterea în greutate

Din păcate, toate poftele din timpul sarcinii pot avea repercursiuni asupra organismului. Aceste schimbări care te determină să mănânci cât pentru doi te pot face să mănânci mai mult decât trebuie, mai ales în ţările dezvoltate.

Spre exemplu, dacă pofteşti la dulciuri într-o societate în care le găseşti la o aruncătură de băţ, fără să trebuiască să faci prea mare efort pentru a le procura, te vei îngrăşa mai mult decât trebuie.

Greutatea prea mare în timpul sarcinii poate duce la diabet gestaţional şi la o tensiune arterială ridicată.

O gravidă ar trebui să ia în greutate în mod normal între 11 şi 15 kilograme în timpul sarcinii, ceea ce presupune că trebuie să mănânce în plus 300 de calorii zilnic faţă de cât mânca înainte.
Aceste calorii ar trebui să provină dintr-o alimentaţie sănătoasă, chiar dacă îţi mai permiţi câte o scăpare din când în când.

Dacă simţi nevoia să mănânci ceva dulce, încearcă să alegi alimente care sunt dulci, dar şi hrănitoare şi sănătoase în acelaşi timp, spre exemplu – fructele.

 

Iată câteva alternative sănătoase la poftele în sarcină:

  • în loc de îngheţată, mănâncă iaurt îngheţat sau şerbet
  • dacă pofteşti la gogoşi sau plăcinte, încearcă biscuiţi cu cereale sau pâine prăjită cu gem
  • înlocuieşte chipsurile cu popcorn sau covrigei
  • dacă nu îţi poţi lua gândul de la ciocolată, mănâncă numai câteva bucăţele, nu una întreagă, sau fă-ţi o cană de lapte cu cacao
  • înlocuieşte sucul acidulat cu suc natural sau apă

 

Poftele psihologice'

În timp ce unii cercetători susţin că poftele sunt legate de schimbările hormonale din organismul gravidei sau de unele carenţe, alţii sunt de părere că acestea sunt de ordin psihologic.

Informaţiile pe care le primesc legat de ce ar trebui să mănânce influenţează poftele femeii gravide, spune Dr. Deborah Bowen, profesor la Hutchinson Cancer Research Center din Seattle. Spre exemplu, dacă medicul îţi recomandă să adaugi mai multe lactate în dieta ta, s-ar putea să declanşeze în subconştient nevoia de a bea mai mult lapte sau de a pofti la îngheţată.

De asemenea, faptul că te aştepţi să ai pofte în timpul sarcinii sau poveştile prietenelor care au poftit la diverse alimente, te pot determina să începi să pofteşti şi tu.

Cultura joacă şi ea un rol important. De exemplu, americancele poftesc foarte mult la ciocolată, în timp ce europencele nu, spune profesor dr. Daniel Fessler de la UCLA.

 

Aversiunile faţă de mâncare

Unele alimente te fac să te simţi rău. Carnea este cel mai răspândit dintre acestea. Pentru unele femei, nu numai gustul, dar şi mirosul alimentelor poate provoca aversiune.

 

 

Foto: shutterstock.com.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton