Postul și copiii: De la ce vârstă trebuie să țină post cei mici

Pentru orice credincios, postul reprezintă o perioadă importantă de purificare trupească și sufletească. Iar majoritatea părinților care îi învață pe cei mici să se roage și să fie evlavioși încă din fragedă pruncie, se întreabă care este vârsta optimă de a care ar trebui ca micuții să țină post.

Potrivit preoților, până la vârsta de 7 ani, copiii sunt scutiți de obligativitatea postului și au voie să mănânce orice doresc pe toată perioada anului. Între 7 și 12 ani, copiii trebuie să țină post în următoarele perioade: ]n toate zilele de miercuri și vineri de peste an; în prima și ultima săptămână din Postul Paștelui și din cel al Naștrii Domnului; în ultima săptămană din Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel; în cele două săptămâni ale Postului Adormirii Maicii Domnului; în ajunul Crăciunului (24 decembrie); ajunul Bobotezei (5 ianuarie); Tăirea Capului Sfântului Ioan Botezatorul (29 august) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Începând cu vârsta de 12 ani, cei mici trebuie să respecte toate perioadele posturilor de peste an, la fel cum fac și părinții lor, conform crestinortodox.ro. Reprezentanții bisericii recomandă ca alimentația copiilor în timpul postului să fie cât mai diversificată, pentru ca întreaga perioadă când nu se mănâncă alimente de origine animală să nu devină o corvoadă pentru cei mici. Chiar dacă există restricții alimentare, nu înseamnă că parinții nu le pot pregăti celor mici preparate de post apetisante și atrăgătoare din punct de vedere vizual. În plus, preoții mai recomandă pentru perioada postului citirea unor rugăciuni noi și limitarea timpului petrecut la televizor și urmărirea filmelor și a emisiunilor special alese pentru această perioadă.

Părerea medicilor

Chiar dacă părinții sunt singurii care pot decide dacă micuții ar trebui sau nu să țină post, doctorii nu recomandă sub nicio formă practica unei asemenea perioade de restricții alimentare la vârste fragede. Conform medicilor, copiilor nu trebui să le fie permis să postească mai deveme de 14 ani. Carențele de vitamine și minerale care apar în urma postului  sunt extrem de priculoase pentru sănătatea copilului și dezvoltarea armonioasă a organismului.

„Copilul trece prin etapa de creştere a oaselor, de dezvoltare a musculaturii, de maturare a creierului, iar perioadele de post sunt prea lungi pentru ca el să nu mănânce proteine animale, dat fiind faptul că suntem genetic structuraţi să consumăm proteine animale. Până la pubertate, un copil nu ar trebui să ţină post sever, mai ales că ouăle, lactatele, brânzeturile aduc în organism calciu, vitamine, fier, proteine de bună calitate şi aminoacizi esenţiali. Exagerările în perioada postului pot duce la nedezvoltarea musculaturii, la carenţe în dezvoltarea glandelor endocrine (tiroidă, hipofiză, glandele sexuale), afectează structura celulei, oasele şi ţesutul conjunctiv, a explicat Andreea Moroşanu, medic specialist în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, potrivit adevărul.ro.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau