Postarea unei mamici dintr-un spital de pediatrie din Romania iti va da de gandit

Alina are doua fetite care, asa cum povesteste chiar ea, se imbolnavesc destul de des, fiind inca in perioada in care isi formeaza imunitatea. Si daca vorbim despre copii bolnavi ajungem imediat cu discutia la sistemul medical bolnav din Romania.

Alina insa duce discutia putin mai departe si pune o intrebare pertinenta: Cine este vinovat pentru sistemul medical bolnav?

„Toată lumea când vorbește de sistemul medical acuză….acuză condițiile de „cazare” acuză actul medical….majoritatea susțin că avem un sistem medical bolnav şi le dau dreptate! Dar oare si-a pus cineva întrebarea care sunt acei vinovati de acest sistem bolnav?  Vă dau eu raspunsul…pacienții ! Pacienții bolnavi, îmbolnăvesc şi mai mult acest sistem medical!”

Pentru a-si argumenta raspunsul, Alina a povestiti intr-o postare pe contul personal experienta zilelor petrecute in spital cu fiicelele ei si cu singurata nu va fi ce se asteapta majoritatea sa citeasca.

„Am ajuns ieri la urgență cu ambele fete! Coadă, plin….foarte mulți! Mă înarmez cu rabdare si-mi spun” asta este…ai de stat” Dar nu termin de gândit că apare o asistentă care imi vede copilul leșinat de febră şi imediat suntem preluați, explicând celorlalți că este o prioritate! Am văzut privirile ucigătoare…dar copilul chiar avea 40 febră! Ok …suntem internate într-un salon cu alte 3 mamici cu copilași mici…același diagnostic!”

De la primele randuri este clar ca toate cadrele medicale si-au facut treaba si ca nu este una din acele povesti clasice in care personalul medical este vinovat de la prima interactiune pana la externare.

Alina isi continua postarea, povestind in detaliu condiitile din spital, care se vede clar ca sunt mai mult decat decente, cat si „colegii” de salon. Din pacate, dupa primele descrieri se vede clar unde este de fapt problema si cine sunt vinovatii.

„Prima mămică are un băiețel de 2-3 ani care țipă cât il ține gura….un gen domnul Goe, dar cu pampers…toată ziua cu mâinile pe geam ( nu contează că mai avea şi puțin pateu sau banană între degete) Mamița mândră tare de amprentele de pe geam…si nu vb de cum arată grilajul de la calorifer…ptr că dl.Goe, ca să ajungă la geam sărea întruna pe acel grilaj!

Intra dna infirmieră, mătură, spală…schimbă coşul si ne roagă să aerisim! Uff ce bine, mă bucuram eu…dar fericirea îmi e tăiată rapid de o altă mămică ” e curent şi ne îmbolnăvim” Ok….stăm aşa…în aerul asta închis, cu iz de pampars…şi ca după o noapte intr-o cameră unde au dormit 4 adulți şi 6 copii ( 3 cu pampars si o fetiță cu olița sub pat)

Mă duc la 6 dimineața la toaletă ! Mă şi gândeam dacă o să mă pot spăla acolo! Frumos, curat, mirosul de dezinfectat îți dă o oarecare siguranță…Dupa 2 ore se trezesc fetele. ..”mami hai: periuțe, prosopele si la baie! „Surpriză mare….era de nerecunoscut! Hartie pe jos, par cât e baia aia de mare, chiuveta cu resturi de spumă.. si fără sa exagerez, o mămică nu a nimerit vasul toaletei si a scăpat olița pe jos…si asa a rămas…Ok…am făcut stânga împrejur..
Vine masa.
Desi sunt noptinere noi, prevazute cu o parte pe care o poți folosi special ptr a lua masa, nimeni nu o folosește ! Toată lumea în pat precum la picnic! După ce termină de mâncat, arunca pe jos firmiturile (nu de alta dar înțepa prin pijamale) şi asteptăm să vină o slugă sa ne măture mizeria….ptr ca noi nu putem!

Avem copii bolnavi si mâinile ne sunt înțepenite (bine, asta nu e valabil dacă iesim la cafea si țigară) sau avem senzația că suntem intr-un hotel de lux….Ok…trece,fie ! Iau mătura si dau si pe la colege, că doar nu-mi cad mâinile! Dl Goe aruncă in urma mături mele cu covrigi!Mama zâmbește mândră ” nu e voie Io….” dar nu se apleacă să facă ceva!

Vine seara. Au trecut vizitele! Eu am primit supă, ceai, suc …na, chestii normale, o colegă de suferință a primit o boxă portabilă! Să vă scriu ce am simțit când am început sa- l aud pe Guță?….nu, nu vă scriu ptr ca m-a socat mai tare cand am observat ca plăcea la toată lumea …😭😭😭

Acum a venit seara! Dl Goe a adormit după ce era să-şi fărâme căpățâna….camera mai amețitoare decât dimineață…dar nu ne-a tras curentul, pe jos napolitane aruncate…dar la 12 vine infirmiera -slugă, iar manelele s au oprit la insistențele mele ( ce-i drept ca am ascultat si puțină populara….)”

Intr-adevar multe din spitalele din Romania sunt intr-un stadiu avansat de degradare si mizerie, insa au ajuns asa nu doar din cauza trecerii timpului ci si a „rezidentilor” care le-au trecut pragul. Daca intr-un spital decent, cu dotari decente, nu se respecta cateva reguli simple de igienta si de bun simt, atunci acel spital va ajunge intr-o stare deplorabila la fel ca multe alte spital din tara.

Sursa: facebook.com/pavel.alinamirona
Foto: Shuterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau