Poti merge la dentist in timpul sarcinii?

S-a perpetuat informatia conform careia mersul la dentist in timpul sarcinii este interzis sau de evitat. In realitate insa, daca ai probleme de sanatate orala, e neaparat sa iti vizitezi stomatologul, fie si in timpul sarcinii.

Ideal este, fireste, ca atunci cand planuiesti sa ramai insarcinata sa faci o vizita la dentist pentru a rezolva toate problemele dentare.
Uneori insa, probleme dentare ce pana acum erau latente se manifesta exact in perioada sarcinii, moment in care multe mamici stau in cumpana daca sa mearga sau nu la dentist, multe alegand sa amane momentul, desi nu este benefic.

Sarcina este o perioada extrem de importanta in care sa ai o grija mai mare de dintii tai, deoarece anumite complicatii pot aparea si iti pot face sarcina mai dificila.

Cand sa spui dentistului ca esti insarcinata

Chiar daca doar banuiesti ca ai fi insarcinata, neaparat spune-i medicului tau, pentru ca el sa stie ce decizii sa ia in consecinta.
Informeaza dentistul si despre medicamentele pe care le iei, daca urmezi un tratament prescris de medicul specialist sau daca ai anumite probleme medicale, complicatii ale sarcinii sau nu.

Cum iti afecteaza sarcina sanatatea orala

Multe femei sunt ocolite de problemele dentare pe perioada sarcinii, insa in cazul altora, pot aparea probleme precum gingivita de sarcina, sau un risc mai mare de cariere a dintilor.

In sarcina, dintii se pot caria mai usor din doua motive principale:

  • mesele mai bogate in carbohidrati decat pana la acel moment hranesc bacteriile ce cauzeaza cariile
  • greturile de sarcina fac ca acidul gastric sa erodeze smaltul dintilor

Tot in sarcina pot aparea si tumorile benigne din sarcina, de la nivelul cavitatii bucale – inflamarea gingiei, care ajunge sa sangereze foarte usor. Aceasta inflamatie dispare din fericire dupa sarcina, insa e necesara o atentie sporita acordata igienei in aceasta perioada.

Anestezia si radiografiile in sarcina

Daca esti insarcinata si ai nevoie de tratarea unei carii, de o extractie sau de o lucrare dentara, nu trebuie sa te ingrijorezi cu privire la anestezia locala.
Aceasta este sigura atat pentru tine, cat si pentru bebelus.
Si cum majoritatea lucrarilor dentare nu se pot efectua fara o radiografie, e important de stiut si ca radiografiile sunt, in cele mai multe cazuri, sigure in timpul sarcinii.
Oricum, daca vei comunica faptul ca esti insarcinata, abdomenul iti va fi acoperit cu un sort special cu plumb, care va proteja bebelusul de razele x.

Sursa: mouthhealthy.org


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire