Povestea lui Mos Nicolae

Una din cele mai mari bucurii pentru copii e momentul in care descopera cadourile lasate in ghetute de Mos Nicolae. Putini stiu insa si povestea lui Mos Nicolae, cine a fost si de ce inca mai soseste la copiii cuminti, an de an, la inceputul lunii decembrie.

Povestea lui Mos Nicolae – cine a fost

Mos Nicolae s-a nascut in secolul 3, intr-un sat numit Patara, la acel moment parte a Greciei. In prezent, regiunea este in sudul Turciei.
Nicolae avea parinti foarte bogati, ce l-au crescut in spiritul traditiilor crestine. Din pacate insa, parintii acestuia au murit cand el era inca tanar.
Ramanand insa cu cele invatate de la parinti, Nicolae si-a folosit intreaga avere pentru a-i ajuta pe cei saraci, bolnavi sau suferinzi.
Si-a dedicat intreaga viata pentru a-l servi Domnului si a devenit episcop in Myra, cand inca era tanar. Episcopul Nicolae a ajuns renumit pentru generozitatea fata de cei sarmani, pentru iubirea ce le-o purta copiilor si grija ce le-o purta pentru marinarilor si vapoarelor.

Sub conducerea imparatului roman Diocletian, ce a persecutat crestinii, Episcopul Nicolae a avut mult de suferit pentru credinta lui, astfel ajungand in inchisoare.
Nicolae a murit la 18 ani de la eliberarea lui, in data de 6 Decembrie, 343 e.n.
Ziua in care Sfantul Nicolae a murit a devenit o celebrare a faptelor sale, iar de-a lungul anilor au circulat numeroase legende legate de viata si faptele lui.

Legenda barbatului cu cele trei fiice

Intr-una dintre aceste povesti se spune ca un barbat sarac avea trei fiice. In acele zile, tatal fetelor trebuia sa dea zestre tinerilor care aveau sa se casatoreasca cu ele.
Fara zestre, fetele sale aveau mari sanse sa ramana nemaritate si sa ajunga sa fie vandute ca sclave.
Sfantul Nicolae ar fi aflat despre situatia barbatului si, in trei nopti diferite, ar fi aruncat pe geam, in casa, 3 saculeti cu galbeni in incaltamintea lasata la uscat in fata focului.
Uneori, in poveste, galbenii sunt inlocuiti cu 3 bilute de aur, motiv pentru care in unele gospodarii Mos Nicolae aduce si 3 portocale, ce reprezinta cele 3 bilute de aur.

Sfantul Nicolae, protectorul marinarilor

Intr-o alta poveste, cu multiple versiuni, Sfantul Nicolae, pe vremea cand era inca tanar, a plecat in pelerinaj spre Taramul Sfant.
La intoarcere, o furtuna foarte puternica s-a pornit pe mare, iar vaporul in care el si alti marinari se aflau risca sa fie scufundat.
Se spune ca rugaciunile lui Nicolae au calmat apele, lucru care i-a lasat pe marinari muti de uimire.
Din acest motiv, Sfantul Nicolae este si patronul marinarilor.

Mormantul Sfantului Nicolae, loc de pelerinaj pentru crestini

Mormantul Sfantului Nicolae din Myra a devenit un loc tot mai popular pentru pelerini. Din pricina conflictelor din zona, crestinii se temeau ca accesul catre mormantul sau va deveni tot mai dificil, motiv pentru care s-au hotarat sa il mute.
In primavara anului 1087, marinarii din Bari au reusit sa scoata osemintele Sfantului Nicolae, si le-au adus la Bari, un port martitim de pe coasta Italiei.
Pe locul unde a fost asezat mormantul Sfantului Nicolae s-a construit o biserica impunatoare, menita sa onoreze amintirea sfantului ce a salvat copii, prizonieri, marinari si multi alti suferinzi prin generozitatea si miracolele sale.
Chiar si in prezent, crestinii pot vizita Bazilica Sfantul Nicolae, din Bari.

Bazilica Sfantul Nicolae, din Bari

Bazilica Sfantul Nicolae, din Bari

Cum arata Mos Nicolae

Spre deosebire de Mos Nicolae, care are parte de suficient contact vizual cu publicul, aspectul fizic al lui Mos Nicolae ramane un mister.
Bisericile Ortoxoda si Catolica insa il au reprezentat in icoane, iar un exemplu puteti gasi mai jos.

Icoana Sfantului Nicolae, din Bazilica Sfantul Nicolae, din Bari

Icoana Sfantului Nicolae, din Bazilica Sfantul Nicolae, din Bari

In ceea ce priveste aspectul lui Mos Nicolae in prezent, el nu este cunoscut, insa se presupune ca ar fi similar lui Mos Craciun, insa mai slab si mai inalt decat acesta din urma.

Povestea lui Mos Nicolae (2)

Mos Nicolae, asa cum ar putea arata in prezent

Mos Nicolae aduce cadouri in ghetute

In seara de 5 decembrie, copiii cuminti trebuie sa isi lustruiasca cu atentie ghetutele in asteptarea lui Mos Nicolae. Acesta va veni pe nesimtite, doar atunci cand copiii dorm, iar ei vor gasi cadourile delicioase a doua zi, in ghetute.

Idei de cadouri de Mos Nicolae pentru copii

Spre deosebire de Mos Craciun, care vine incarcat cu felurite jucarii, Mos Nicolae aduce un soi de „avans” al cadoului de Craciun.
Astfel, se obisnuieste ca in ghetute, cei mici sa gaseasca dulciuri (bomboane, napolitane, ciocolata, biscuiti), fructe (bananele, portocalele si clementinele nu dau gres niciodata), iar daca Mos Nicolae este din cale afara de generos, poate aduce celor mici si o jucarie mica.
In niciun caz insa el nu-l va depasi pe Mos Craciun cand vine vorba de jucarii sau haine.

Sursa: stnicholascenter.org

Sursa imagini: Shutterstock, 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton