Povestea unei nasteri

Cel mai important moment
In timp ce noi stam de vorba, asistentele pregatesc sala de nasteri. E liniste, se aud doar cateva gemete. Nici una dintre parturiente nu tipa ca din gura de sarpe, asa cum am vazut si auzit in filme.

Tresar cand aud zgomotul cutiilor pentru sterilizarea instrumentarului, ma infior si incep sa regret putin decizia mea de a asista la o nastere normala. Nu am timp sa-mi continuu gandul, pentru ca Lavinia este luata si transportata cu caruciorul in sala de nasteri.

O asistenta imi cere sa car stativul pentru perfuzie. Lavinia este asezata pe masa de nasteri si doctorita o palpeaza cu miscari sigure. Asistentele pregatesc instrumentarul. „Uite parul copilului. Ii vad capul, hai, Lavinia, impinge! Impinge, inca o data. Aud ca prin vis vorbele si ma uit fascinata cum incepe sa se vada capul copilului.

O asistenta o maseaza usor pe abdomen, iar medicul ii face mamei o epizotomie (incizie pentru dilatarea tesuturilor), care permite capului copilului sa iasa la lumina. Mama nu simte deloc durere in urma inciziei, pentru ca in acest moment contractiile uterine sunt foarte puternice.

Dupa cateva clipe vad umarul stang, apoi pe cel drept si imediat fetita, pentru ca e vorba de o fetita. Este 17.45. Se taie cordonul ombilical, un fel de panglica simbolica, care inaugureaza intrarea copilului in lume. Felicitarile sunt insotite de tipetele ascutite ale fetitei, preluata apoi de medicul pediatru, care asista la orice nastere.

Cu o compresa sterila si cu o sonda moale i se aspira cu blandete secretiile din cavitatea bucala, din nas si faringe. In timp ce Lavinia expulzeaza (elimina) placenta si ultima bucata din cordonul ombilical, intreaga atentie este acordata fetitei, care isi exerseaza in continuare plamanii, in timp ce este cantarita.

Inainte ca fetita sa fie dusa la sectia de nou-nascuti, unde ramane sub stricta supraveghere medicala cateva ore, asistentele completeaza datele de pe cele doua bratari de identificare, pe care mama si fiica le vor purta pana la externare.

Un copil de nota 10
„Lavinia va ramane intr-un salon langa sala de nasteri, imi explica medicul specialist obstetrician-ginecolog, „deoarece noi consideram nasterea incheiata abia la doua ore dupa expulzia fatului (postpartum imediat).

In acest timp, Lavinia trebuie sa-si maseze energic partea inferioara a abdomenului, sa se relaxeze si sa manance pentru a prinde repede puteri.

Proaspata mamica se odihneste si asteapta cu nerabdare sa isi tina in brate fetita de 3,100 grame, care a primit un scor Apgar 10.

Primele zile dupa nastere
In primele zile dupa nastere, se recomanda repaus la pat si evitarea oricarui efort fizic. Alimentatia va consta dintr-un regim dietetic, din care sunt excluse condimentele, produsele conservate prin sarare sau afumare, usturoiul, ceapa.

In acest interval este foarte indicat ca proaspata mamica sa fie incurajata si ajutata de rude si prieteni, mai ales in perioada in care se manifesta depresia postnatala.

Aceasta tulburare emotionala dureaza cateva zile si este legata de schimbarile hormonale care au loc in corpul femeii dupa nastere („furia laptelui). Asadar, crizele de plans, iritabilitatea si starea de deprimare nu reprezinta un motiv de ingrijorare, dar arata celorlalti cat de important este ajutorul lor.

De obicei, la o sarcina normala se recomanda internarea in spital la primele contractii.

Calcularea scorului Apgar
Imediat dupa nastere, in primul si apoi in al cincilea minut, starea de sanatate a nou-nascutului este evaluata in functie de mai multi factori: frecventa batailor inimii, efortul respirator, tonusul muscular, raspunsul la stimuli externi si culoarea tegumentelor.

Pe baza rezultatelor obtinute, medicul ofera o „nota intre 1 si 10. Daca scorul este cuprins intre 8 si 10, atunci copilul prezinta o stare foarte buna de sanatate, adica are pulsul normal, tipa, stranuta, tuseste, iar pielea are culoarea roz.

Cutia timpului
Daca vrei ca fetita sau baiatul tau sa stie ce s-a intamplat in ziua in care s-a nascut, pastreaza intr-o cutie cateva ziare si reviste aparute pe piata in acea zi. In cutie mai poti adauga primii botosei, bratara de identificare din spital si prima ei/lui poza. Cu ocazia majoratului, ii poti oferi aceasta cutie in dar.

Trebuie sa stii ca…
– Daca ai factorul Rh negativ si esti la prima sarcina, in primele 72 de ore dupa nastere vei fi injectata cu o doza de imunoglobuline anti-Rh. Aceasta doza iti permite sa ai o noua sarcina fara problemele cauzate de incompatibilitatea factorului Rh.

– Circa 60 % dintre nou-nascutii la termen prezinta icter fiziologic in prima saptamana dupa nastere. Icterul manifestat prin colorarea in galben a tegumentelor nu reprezinta o boala, ci este un efect al faptului ca ficatul bebelusului este imatur. Icterul fiziologic apare in a doua sau a treia zi de viata si dispare spontan in sapte-zece zile.

Text: Romina Surugiu, Consultant de specialitate: dr. Cristina Al-Jashi, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon, Bucuresti
Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Povestea ta