Prea multă vitamina D?

Corpul nostru sintetizează vitamina D sub acțiunea razelor solare. Iarna, suplimentarea cu vitamina D este olbigatorie în cazul copiilor mici. Dar și prea multă vitamina D strică. Uite de ce!
Primul semn al intoxicatiei, atunci când adminsitrezi copilului prea multă vitamina D poate fi lipsa poftei de mancare. Dacă cel mic plânge și este agitat, fără să fie bolnăvior, acesta poate reprezenta un alt indiciu al unei intoxicații cu vitamina D.

Doza zilnica de doua picaturi nu prezinta insa nici un risc, pentru ca este doza fiziologica. Prea multa vitamina D se va depozita in tesutul adipos, iar efectele nu se vor instala dupa prima zi, ci la un interval de o luna–doua de la administrare.

Cine risca sa faca rahitism
Copiii de la orase si cei nascuti prematur au mai multe sanse sa faca rahitism. In zonele urbane rahitismul este mai frecvent decat la sate, pentru ca micutii sunt mai putin expusi la soare, iar poluarea face ca ultavioletele sa penetreze mai putin, chiar daca temperatura este mai crescuta. In plus, la tara micutii stau mai mult afara, la soare.

Pe de alta parte, copiii nascuti prematur sunt predispusi sa faca rahitism, chiar daca profilaxia se face corect. Acesti copii au necesitati mai mari pentru ca ritmul lor de crestere este mai mare si trebuie „sa recupereze.

Asa ca, de obicei, copiilor nascuti prematur trebuie sa li se dea un supliment de vitamina D, putandu-se merge pana la 800 de unitati pe zi (patru picaturi de vitamina D in loc de doua).

Cum vezi dacă suferă de rahitism

Certitudinea ca ai sau nu un copil cu rahitism ti-o poate oferi doar un medic pediatru cu experienta, ajutat si de cateva investigatii medicale.

Copilului i se pot face radiografii la incheietura mainii, la torace, i se determina calciul si i se face o analiza numita fosfataza alcalina (este un indicator chimic al rahitismului).

De obicei, un medic cu experienta simte urmele lasate de rahitism la simpla examinare a copilului.

Suplimentare cu vitamina D

Climatul temperat continental din zona noastra face absolut necesara administrarea unor suplimente de vitamina D si aceasta din primele saptamani de viata ale copilului.

Mai exact, incepand de la varsta de 14 zile pana la un an si jumatate (unii pediatri recomanda chiar pana la varsta de doi ani), indiferent de anotimp, copilul trebuie sa primeasca zilnic 400 de unitati de vitamina D.

Pe piata sunt mai multe produse pe care le poti alege, sub forma de picaturi vitaminad 2sau pastile. Foarte folosit este Vigantolul. Doua picaturi din acest medicament ii asigura copilului doza zilnica de vitamina.

Alte solutii le reprezinta varianta injectabila a vitaminei D sau combinatia de flor si vitamina D (Fluorvigantolette). Aceasta din urma este considerata mai comoda de multe mamici, pentru ca doar cu o pastiluta pe zi, copilului i se asigura si necesarul de vitamina D, dar si de flor (necesar pentru buna dezvoltate a dentitiei).


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul