Preconceptie – 8 sfaturi ca sa ramai insarcinata

Cateodata nu este atat de simplu sa ramai insarcinata, asa ca, inarmeaza-te cu multa rabdare, urmeaza un program preconceptional de santate si imbunatatire a formei fizice si respecta sfaturile de mai jos.

Opreste contraceptia

Fostelor consumatoare de pilule le ia mai mult timp pana sa conceapa decat femeilor care au renuntat la aceste mijloace contraceptive, iar celor de peste 30 de ani le poate lua un an.
De aceea, ideal ar fi sa intrerupi folosirea pilulelor cu cel putin 3 luni (unii specialisti recomanda chiar 12 luni) .

Ia acid folic

Medicii le recomanda femeilor care isi doresc copii, sa ia un supliment de 0,4 mg de acid folic in fiecare zi dupa oprirea contraceptie, precum si in primele 12 saptamani de sarcina, tocmai pentru a preveni spina bifida la nou-nascuti, un defect congenital ce consta in dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor ce il acopera.

Controleaza-ti greutatea

In cazul in care cantaresti prea mult sau prea putin, ia masuri in legatura cu aceasta cu cat mai mult timp posibil de a concepe un copil. Mentinerea unei greutati sanatoase pentru inaltimea si constitutia ta este importanta deoarece:

  • surplusul de greutate poate reduce fertilitatea la ambele sexe. Un studiu australian asupra femeilor care depaseau cu peste 20% greutatea normala si care nu au putut concepe, in medie, timp de 5 ani a raportat ca pierderea partiala sau totala a surplusului ponderal le-a dat posibilitatea la 3 din 5 sa ramana ulterior gravide.
  • o femeie supraponderala are risc mai mare de a pierde sarcina, posibil chiar inainte de a sti ca este gravida.

Evita alcoolul

Atat barbatii, cat si femeile sunt mai fertili daca evita sa consume prea mult alcool. Nu numai ca alcoolul poate afecta spermatozoizii si ovulele, dar poate face rau si unui bebelus abia format.

Renunta la tigari

Daca ar fi sa iti dau un singur sfat, acesta ar fi :' Nu fuma!. Asa ca, daca deja esti fumatoare, renunta la tigari, cu cel putin trei luni inainte de a incerca sa concepi un copil.
Fumatul este daunator atat pentru fertilitatea femeilor, cat si a barbatilor.
Unei femei care fumeaza zece sau mai multe tigari pe zi ii ia aproape de doua ori mai mult timp sa conceapa un copil decat unei nefumatoare.

Exercitiile fizice

Aproape oricine se simte mai bine daca isi pune corpul in miscare, iar inima si plamanii sai lucreaza mai repede, pentru cel putin 30 de minute pe zi.
Exercitiile stimuleaza circulatia, ceea ce este benefic pentru ovare, uter si oricare parte a corpului si ajuta la pastratrea supletii muschilor si a intaririi lor, lucru atat de necesar pe timpul sarcinii.

Mananca sanatos

Asigura-te ca mananci din belsug o dieta sanatoasa, cu salate proaspete, fructe, legume, inclusiv radacinoase, dar si nuci, seminte, fasole, cereale integrale, carne, peste.
Aceasta dieta furnizeaza multa vitamina C si E, seleniu si zinc, toate avand o importanta speciala in hranirea spermatozoizilor si a ovulelor.

Lumina zilei

A beneficia de suficienta lumina solara are o relevanta speciala pentru femeile mai in varsta:

  • stimuleaza fertilitatea prin stimularea centrului de control hormonal-hipotalamusul- din creier.
  • produce vitamina D si estrogeni, care cresc rezervele de calciu si alte minerale din oase.
  • ajuta la prevenirea depresiei de iarna.

 

 

Text: Iulia Sandu

 

 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate