Pregătește-l pentru succes

Cu toții ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri și am face orice pentru a le ușura drumul în viață. Însă decât să facem noi lucruri în locul lor, pentru a-i ajuta (oricum nu vom putea face asta la infinit), mai bine îi pregătim pe ei pentru a ajunge în vârf, pe propriile lor puteri. Ce ziceți? Iată cum să-l înveți pe cel mic secretele succesului:

 

1. Energie și pasiune

Succesul nu bate niciodată la ușă. Dacă nu vrem să ne mulțumim cu puțin (și nu vrem acest lucru, nu?), de noi depinde să căutăm și să găsim acele domenii în care putem avea succes. Atunci când copilul va găsi ceva la care este bun, va căpăta încredere în sine. Însă doar pentru că e bun la ceva, asta nu înseamnă că îi și place să facă acel ceva. Copilul trebuie să știe (iar de asta te ocupi tu, da?) că oamenii de succes fac din pasiune ceea ce fac, iar acest lucru le dă energie. Pentru ei, munca nu este o corvoadă, din contră – totul e ca o joacă, iar atunci când îți place foarte mult ceea ce faci, nici nu bagi de seamă când trece timpul, nu-i așa? Unii dintre noi știu de mici ce le-ar plăcea să facă în viață, însă cei mai mulți trebuie să facă numeroase încercări până să-și descopere pasiunile. De aceea e important ca cel mic să aibă de la bun început atitudinea corectă: e nevoie de multă energie pentru a găsi acel ceva care să te pasioneze și în care poți avea succesul dorit. Iar atunci când îl vei gasi, vei primi înapoi energia depusă în nenumăratele căutări.

 

copii, sah

2. Concentrare

Copiii din ziua de azi sunt bombardați cu fel de fel de imagini la TV, site-uri, jocuri, telefoane mobile, tablete, console etc. Nu e deloc greu să se piardă între atâtea tentații. De aceea, este extrem de important să-l înveți cum să se concentreze și să prioritizeze, ignorâd lucrurile care îi distrag atenția.

 

3. Muncă multă

Nu multora le place să audă asta, însă fără muncă susținută nu avem cum să atingem culmile succesului. Nu există scurtături, iar copilul trebuie să știe asta! Lucrurile nu reușesc din prima, de aceea trebuie să muncim și să nu renunțăm cu una, cu două. La urma urmei, succesul nu e pentru toată lumea, ci pentru cei muncitori. Și după un efort susținut, satisfacția reușitei va fi și mai mare.

 

4. Perseverență

Pentru a avea succes, trebuie să fim perseverenți. Copiii au adesea tendința să renunțe: fie n-au chef să facă acel lucru, fie le este teamă de eșec, fie se lasă influențați de anturaj. Nu va fi ușor să-l înveți să persevereze, însă succesul lui depinde de acest lucru. Puteți începe prin a fixa împreună termene limită pentru fiecare lucru în parte. De asemenea, copilul trebuie să știe că uneori e normal să se simtă depășit de situație. În aceste cazuri, tot ce trebuie să facă este să spună, iar mama/tata/învățătoarea/profesoara îl va ajuta să depășească problema.

 

copil, matematica

5. Imaginație

Copiii au o imaginație extrem de bogată. Încurajează-l să aibă idei, să găsească soluții. Cum poate face asta? Ascultând ce au de spus cei de lângă el, observând ce se întâmplă în jurul lui, punând întrebări atunci când vrea să afle mai multe. Învață-l că nu există idei proaste, din contră – cu cât ai mai multe, cu atât cresc șansele să o găsești pe cea mai bună.

 

6. Perfecționare

Oamenii de succes nu sunt niciodată mulțumiți, vor mereu să îmbunătățească lucrurile (doar așa putem progresa, nu?). Copilul trebuie să învețe că lucrurile cu adevărat mărețe nu apar peste noapte, ci sunt rezultatul multor ore de finisare, perfecționare. Provoacă-l pe cel mic: să îmbunătățească fel de fel de lucruri, în diferite situații. Acest exercițiu îl va face să dorească mereu să facă lucrurile și mai bine. Nu uita să-l înveți să nu se grăbească și să-și dea mereu silința să perfecționeze. Pentru a-l motiva, dă-i exemple de lucruri mici pe care a reușit să le îmbunătățească și laudă-l pentru ce a realizat.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie