Pregateste-te pentru sarcina

A-i acorda copilului cel mai bun inceput in viata inseamna a avea grija de sanatatea ta inainte de a ramane insarcinata.

Planifica-l cu aproximativ un an inainte, schima-ti modul de viata si dieta. Daca ai o anumita boala, cum ar fi epilepsie, astm, migrene, discuta cu medicul tau despre riscurile unei sarcini si efectele bolii asupra copilului.

De asemenea, chiar daca nu suferi de ceva anume, trebuie sa-ti faci un examen medical general, inainte de a ramane insarcinata.

Istoricul medical
Medicul te va intreba despre sanatatea si stilul tau de viata, despre obiceiurile alimentare si cele sportive, dar si despre afectiunile de care suferi sau ai suferit, cum ar fi diabetul sau lupusul, sau despre bolile existente in familie, sindromul Down sau fibromul.

Va dori sa stie ce fel de anticonceptionale folosesti sau daca ai avut probleme menstruale, avorturi spontane, sarcini extrauterine sau alte complicatii sau probleme de sanatate.

Examinarea interna
Daca ai avut probleme menstruale in trecut sau infectii, va fi necesara si o examinare interna.

Analize de urina
Daca este o cat de mica probabilitate sa ai o infectie urinara, va trebui sa dai o mostra de urina pentru a fi analizata. Pierderile de sarcina, copii sub-ponderali sau nasterea prematura se pot datora in unele cazuri si acestor gen de infectii. De aceea, este bines a le decoperi si sa le tratezi din timp.

Testul de sange
Un test de sange va fi necesar, pentru a depista o eventuala anemie sau alte probleme de sanatate.
Multe infectii lasate netratate, pot cauza intreruperi sa sarcina sau malformatii. Un test de sange va spune daca ai anticorpi impotriva rubeolei.

Daca insa trebuie sa fii vaccinata impotriva virusului, vor trebui sa treaca trei luni pana sa ramai insarcinata.

Tensiunea arteriala
Femeile insarcinate cu tensiunea ridicata (hipertensiune) sunt mai predispuse la a avea probleme cu placenta. De aceea este important sa-ti verifici constant tensiunea, inainte si in timpul sarcinii.

Boli cu transmitere sexuala
Daca exista riscul de a avea sau daca ai deja boli cu transmitere sexuala, cum ar fi herpes, Chlamydia sau HIV/SIDA este vital ca medical tau sa afle despre acest lucru.
Tratamentul inainte de sarcina (in cazul HIV/SIDA tinerea sub control a bolii), maresc sansele unei sarcini fara probleme.

Bolile parazitare
Bolile parazitare, precum toxoplasmoza sunt periculoase in evolutia sarcinii si a noului nascut.
Un test de sange va determina daca ai sau nu toxoplasmoza, ce se transmite cel mai adesea prin fecale de pisica si prin carne fiarta insuficient. Evita sa mananci astfel de carne sin u curate litiera pisicii fara a purta masuni, pe perioada sarcinii.

Foto: Arhiva Edipresse.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton