Pregateste-ti copilul pentru prima zi de scoala

Incepe scoala! Cati dintre noi isi aduc aminte de prima zi de scoala? Eu, una, imi aduc aminte foarte bine: florile pentru tovarasa invatatoare, ghiozdanul rosu, penarul, caietele…

De cand mi le-au cumparat si pana am inceput scoala, le scoteam in fiecare zi din ghiozdan si le puneam frumos inapoi.

Prima zi de scoala e destul de grea pentru copii, dar si pentru parinti. La scoala incepe sa se impuna disciplina – astfel, se face diferentierea intre comportamentul copilului de la scoala si cel de acasa.

Acasa, copiii sunt mai obraznici, se rasfata, in timp ce la scoala nu li se permite acest lucru. Noi, parintii, trebuie sa avem destula rabdare si sa stim exact ce trebuie sa facem pentru ca adaptarea copilului nostru la noile cerinte sa nu fie prea dificila.

Inainte de ziua cea mare
Afla cat mai multe despre scoala. Pregatirea inseamna totul – nu numai pentru binele copilului, ci si pentru tine. Cu cat vei sti mai multe despre scoala, cu atat te vei simti mai sigura.

Asigura-te, atat cat este posibil, ca esti cu adevarat multumita atat de scoala pe care ai ales-o, cat si de profesori, astfel incat sa insufli incredere copilului. Inca din prima zi, e momentul potrivit sa elimini eventualele probleme care pot aparea.

Ar fi bine ca in scoala sa existe o atmosfera placuta: un personal atent, sali de clasa luminoase si vesele, un orar bine gandit si indicii ca profesorii ii respecta pe copiii care se afla in grija lor. Afla cum decurge o zi de scoala; asta te va ajuta sa inveti copilul ce trebuie sa faca pentru a nu intampina greutati.

Bine ar fi sa te inarmezi cu o lista de intrebari (si eventuale probleme) pentru personalul scolii: ce uniforma trebuie sa-i cumperi, ce rechizite, daca ii trebuie papuci de schimb, unde se afla toaleta – lucru foarte important daca copilului tau ii este frica sa mearga la o alta toaleta decat cea de acasa.

Pregatirea emotionala
Scoala are un mare impact asupra comportamentului copilului. Daca acasa el este rasfatat, se simte in siguranta si iubit, la scoala trebuie sa se descurce de unul singur, sa isi faca prieteni si sa intre in gratiile invatatorului. Si pentru el, ca si pentru tine, este important sa cunoasca scoala in care va invata.

Asadar, inainte ca cel mic sa inceapa scoala:

  • incearca sa participi cu copilul tau la o ora de curs;
  • descrie-i cum decurge o zi la scoala;
  • citeste-i povestioare amuzante despre prima zi de scoala;
  • mergeti impreuna sa cumparati uniforma si rechizitele;
  • explica-i ca invatatorul nu va putea sa-i acorde numai lui atentie – asa cum se intampla acasa;
  • povesteste-i despre prietenii lui care au inceput scoala de curand si despre cat de incantati sunt;
  • incurajeaza-l sa vorbeasca despre lucrurile pe care i-ar placea sa le faca la scoala.

Pregatirea practica
Copilul tau va castiga incredere in el insusi daca exerseaza cateva dintre abilitatile si exercitiile de rutina pe care le va face la scoala.
Incepeti cu cateva saptamani inainte de ziua cea mare, insa nu face caz daca nu prinde ideea atat de repede pe cat ai vrea (nu este un test, ci un lucru distractiv!).

Cu o saptamana inainte, arata-i programul de la scoala si explica-i: „Acum e ora mesei, iar la scoala iti vei manca pachetelul. Nu te ingrijora si nu face presiuni asupra copilului daca nu intra in jocul tau, dar persevereaza.

Dezvoltarea abilitatilor de socializare inainte de a merge la scoala este vitala – intelegerea importantei de a alege singur il va ajuta pe copil sa faca mult mai usor primii pasi in viata. Incurajeaza-l sa comunice cu alti copii si cu adulti.

Aminteste-ti, de asemenea, ca o zi la scoala include si o multime de activitati placute, pe care copilul le poate face acasa: pictat, desenat, decupat si lipit, jocuri cu numere, ascultat povesti. Jocurile cu numere si cu literele alfabetului ii sunt de un mare ajutor si il vor ajuta sa isi recunoasca numele; ziua de scoala ii va parea atunci mult mai familiara.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie