Pregateste-ti corpul pentru sarcina

Este complicat sa imbini viata profesionala cu cea personala. Din fericire, exista, in afara de motivele legate de bani, cariera, casa sau bona, si motive cu adevarat importante pentru care o sarcina merita programata: sanatatea ta si a copilului.

Chiar daca multe dintre femei au suficiente informatii medicale si un nivel socio-economic bun, ele ajung la medic la peste sase – zece saptamani de sarcina, cand formarea organelor viitorului fat se apropie de final. In acest interval important pentru dezvoltarea embrionului, acesta poate fi expus unor factori nocivi care ar fi putut fi evitati.

Primul pas: hotaraste-te! Este bine sa cantaresti putin lucrurile. E o hotarare pe care ideal e sa o iei impreuna cu partenerul tau. Poate ca sunteti amandoi putin speriati de idee, dar timpul trece! Copilul va fi insa mai important decat toate incercarile care apar, daca simti ca e barbatul cu care vrei sa-l ai!

3% dintre anomaliile congenitale sunt atribuite unor medicamente, substante sau medii toxice.

O vizita la doctor
Se recomanda ca prima vizita la medicul de familie si la specialistul in obstetrica-ginecologie sa o faci cu cel putin trei luni inainte de a incepe sa aveti contacte sexuale fara a mai folosi o metoda contraceptiva.

In afara unui examen general, medicul va va supune unui interogatoriu legat de problemele medicale trecute sau prezente, consumul de medicamente sau modul de viata (obiceiuri alimentare, fumat, consum de alcool, lucru in mediu toxic etc.).

Evident, vei opri pilulele contraceptive, vor fi scoase dispozitivele intrauterine, iar daca folosesti o metoda contraceptiva cu efect indelungat cum sunt implanturile hormonale subcutanate, ele trebuie indepartate. Medicul iti va spune ce medicamente pot avea efecte negative asupra fatului. Anunta-l daca iei un tratament prescris de altcineva.

Atentie la afectiunile cronice!
Femeile cu anumite afectiuni cronice si pentru care sarcina prezinta anumite riscuri trebuie atent monitorizate de un medic specialist pentru a ajuta fatul sa se dezvolte normal.

Astmul, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, afectiunile renale, tiroidiene, epilepsia, afectiunile cardiace, bolile autoimune, bolile cu hipercoagulare a sangelui sunt cateva din cele mai frecvente situatii in care tratamentul trebuie atent supravegheat. Uneori, medicamentele trebuie schimbate, alteori este suficienta ajustarea dozelor. Femeile cu diabet in tratament cu hipoglicemiante orale vor renunta la ele si vor primi insulina in perioada sarcinii.

25% din cazurile de retard de crestere intrauterina sunt cauzate de fumatul in primele 12 saptamani de sarcina!

Analize necesare:
Grupul si Rh-ul tau si al sotului sunt investigatii obligatorii. Tot acum e momentul pentru un recensamant al bolilor infectioase pe care le-ai avut: TBC, rubeola, varicela, toxoplasmoza, infectie cu virus citomegalic, herpes, etc.

Analizele de laborator pot indica daca ai avut sau nu boala sau daca infectia este activa. Daca serologia pentru rubeola este negativa, se recomanda vaccinarea. Obtinerea unei sarcini este permisa la minim trei luni dupa vaccinarea antirubeolica si la minim o luna dupa vaccinarea antivaricela.

Pentru persoanele cu riscul infectiei cu hepatita cu virus B se poate recomanda vaccinarea. Ipoteza cresterii incidentei sclerozei multiple la persoanele vaccinate anti-hepatita B trebuie avuta in vedere cand se decide vaccinarea. Imunoglobulinele specifice anti-virus hepatitic B trebuie administrate la nastere copiilor proveniti din mame cu Ag HBs pozitiv, asa incat unele familii sunt in situatia de a face singure demersurile pentru a procura acest produs scump.


 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton