Premergătorul – Este sau nu periculos pentru cei mici?

Premergătorul este un dispozitiv, cu sau fără roți, conceput pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 15 luni care pot sta în șezut, dar care nu pot încă merge singuri. Scopul premergătorului este de a grăbi deprinderea mersului independent. Acest dispozitiv îi ajută pe ce mici să exploreze împrejurimile, stimulându-i să se miște.

Folosirea premergătorului este un subiect extrem de dezbătut în rândul părinților, unii considerându-l un real ajutor, alții fiind complet împotriva utilizării lui pe motiv că ar face mai mult rău decât  bine copilului.

Premergătorul – cum îl alegi și de la ce vârstă poate fi utilizat

Piața este extrem de ofertantă în ceea ce privește diversitatea modelelor de premergătoare. Iată câteva aspecte de care este bine să ții cont când alegi premergătorul pentru copilul tău:

  • Stabilitate – premergătorul trebuie să aibă o structură cât mai stabilă pentru a reduce la maximum riscul accidentării copilului prin răsturnare;
  • Siguranță – un premergător bun este un premergător sigur, dotat cu centuri de siguranță și marginile din cauciuc sau silicon, pentru atenuareza șocurilor;
  • Mobilitate – roțile unui premergător bun trebuie să fie din silicon sau cauciuc (în niciun caz din plastic), să se poată mișca la 360 de grade și să aibă un sistem special de reducere a vitezei;
  • Confort – scaunul trebuie să poată fi reglat în funcție de înălțimea copilului și să suporte o greutate cât mai mare, iar husele scaunului să fie din materiale cât mai naturale, astfel încât copilul să nu transpire și să fie detașabile – pentru curățarea frecventă și rapidă;
  • Alte accesorii – pentru a capta atenția copilului, unele modele de premergătoare sunt accesorizate cu diverse jucării cu sunete și lumini.

Citește și: De ce este important mersul de-a buşilea

Regulile de utilizare ale premergătorului

Există câteva recomandări pentru minimalizarea și evitarea riscului accidentării celor mici de care este bine să ținem cont când punem copilul în premergător:

  • Spațiul în care copilul se plimbă cu premergătorul trebuie să fie ferit de primejdii: să nu aibă acces la scări sau trepte de trecere, să nu fie în apropierea obiectelor electice și electrocasnice, a cablurilor, plantelor, a obiectelor de mobilier ascuțite sau care se pot mișca ușor prin tragere/împingere și a medicamentelor/soluțiilor chimice;
  • Când se află în premergător, copilul trebuie supravegheat în permanență și să se afle mereu în raza vizuală a unui adult;
  • Copilul nu trebuie să petreacă mai mult de o oră în premergător.

Premergătorul pentru copii – Argumente pro și contra

Chair dacă mulți părinți aleg să folosească aceste dispozitive pentru micuții lor, există o mulțime de studii conform cărora folosirea premergătorului ar întârzia mersul independent al copilului. Experții sunt de părere că un copil trebuie lăsat să-și dezvolte aptitudinea mersului într-un mod natural. Bebelușii au nevoie să meargă de-a bușilea, să se rostogolească și să stea în șezut pentru a-și dezvolta abilitatea mersului în picioare. În timpul mersului, cei mici trebuie să-și mențină echilibrul de unii singuri, așadar un premergător nu va putea să-i ajute în acest sens. În plus, utilizarea premergătarelor este asociată și cu accidentările și cu producerea leziunilor grave la nivelul capului.

Ca plusuri, premergătorul poate fi util pentru a-l ține ocupat ce cel mic pentru o perioadă scurtă de timp și numai sub supravegherea adultului. În plus, premergătorul îl stimulează pe copil să se miște, să exploreze împrejurimile și să se distreze.

Citește și: Avantajele si dezavantajele premergatorului: Care sunt pericolele asociate

La capitolul argumente contra, discuția este ceva mai lungă. Potrivit studiilor, dezvoltarea bebelușilor este întârziată de premergătoare. O cercetare efectuată la Școala de Psihoterapie din Dublin arată că fiecare 24 de ore petrecute în premergător întârzie momentul statului independent în picioare cu aproximativ trei zile și jumătate și a efectuării primilor pași cu circa trei zile.

În plus, unele studii mai arată că premergătorul influnețează negativ mersul bebelușilor și cauzează pășitul pe vârfuri.

De asemenea, premergătorul este considerat o cauză importantă a căderilor și rănirii copiilor. Statisticile Asociației Europene pentru Prevenirea Accidentărilor și Promovarea Siguranței arată că Premergătoarele sunt dispozitivele de îngrijire cu rata cea mai înaltă de a provoca răniri severe prin cădere, arsuri și otrăvire, potrivit statisticilor Asociației Europene pentru Prevenirea Accidentărilor și Promovarea Siguranței. Astfel, în urma unor cercetări efectuate prin monitorizarea unor grupuri de copii care folosesc un premergător, din nouă țări europene, a reieșit faptul că 90% dintre accidentările cauzate de acest dispozitiv au fost la cap, iar dintre acestea 31% au provocat leziuni ale creierului și 35%  leziuni ale craniului.

sursa foto – 123rf.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau