Premiera medicala in Romania

Cord Blood Center facilitează tratamentul cu celule stem pentru un pacient de trei ani.

 Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania, anunta eliberarea si utilizarea in premiera a unei grefe de sange placentar pentru un pacient roman care sufera de paralizie cerebrala.

Dupa o prealabila evaluare, specialiÅŸtii de la Duke University Hospital au acceptat utilizarea grefei.

Astfel, Alex, in varsta de trei ani, urmeaza sa plece in Statele Unite la inceputul lunii februarie, unde i se va administra grefa proprie de sange placentar procesata ÅŸi depozitata de specialiÅŸtii Cord Blood Center din laboratorul de la BucureÅŸti.

Ca parinte nu poti sa spui niciodata ca ai facut suficient pentru copilul tau'

Alex s-a nascut sanatos, insa la varsta de 11 luni, a avut un accident care a schimbat viata intregii familii. S-a inecat in timpul unei mese si a suferit un stop respirator, care a dus rapid la instalarea paraliziei cerebrale.. A urmat o lupta cu viata, multe luni petrecute in diferite spitale din Europa si un ÅŸir lung de terapii pentru micutul care, in urma accidentului, este imobilizat si si-a pierdut abilitatea de a inghiti singur mancarea.

De mai bine de doi ani, familia incearca din rasputeri sa il ajute pe micut sa isi mentina o stare fizica buna si sa inregistreze progrese. Programul zilnic al copilului include sesiuni de kinetoterapie, deglutitie, masaj, acupunctura, osteopatie, hidroterapie si hipoterapie. Periodic, familia merge in Ucraina unde urmeaza o sesiune de 2 saptamani de tratamente intensive de recuperare.

Parintii lui Alex au ales sa stocheze celulele stem din sangele placentar la nasterea lui Alex dupa o documentare riguroasa si dupa ce s-au convins ca in domeniul terapiilor cu celule stem au loc inovatii.

Transplantul cu celule stem poate insemna o noua sansa de recuperare pentru Alex.

Cord Blood Center nu doar stocheaza sangele placentar ÅŸi celulele stem aferente, ci isi propune sa ajute clientii, in caz de necesitate, in vederea efectuarii unui transplant. Este si cazul lui Alex care sufera de o afectiune ce poate fi tratata cu propriile celule stem. Terapia de care va beneficia copilul este inca experimentala, dar ÅŸi-a dovedit utilitatea in diferite cazuri tratate la Duke University Hospital,

Stiati ca:

• In Romania, mai putin de 10 % din copiii care se nasc beneficiaza de recoltare de celule stem

• In ultimii 12 ani, numarul de transplanturi care utilizeaza grefe de sange ombilical a crescut de 10 ori

• Peste 25.000 de grefe de sange ombilical au fost utilizate, la nivel mondial, pana in 2012, pentru tratarea diferitelor afectiuni

• 1/200 sunt sansele ca o persoana sa aiba nevoie de un transplant cu grefa proprie sau un transplant inrudit, pe durata unei vieti de 70 de ani.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri