Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento-maxilare

Pentru o profilaxie (prevenire), pentru un tratament precoce si pentru interceptarea cat mai eficienta a anomaliilor dento-maxilare, trebuie sa se cunoasca cat mai bine factorii care le produc.

Dintre acestia amintim:

  • factorii genetici ce influenteaza cresterea si dezvoltarea osoasa atunci cand sunt nefavorabili, producand anomalii in teritoriul maxilo facial. Factorul mediu este unul dintre cei mai importanti factori ce limiteaza sau accentueaza expresia anomaliilor dento maxilare. Desi factorul genetic se manifesta in timpul cresterii si dezvoltarii, el poate fi influentat pozitiv prin tratament ortodontic precoce. Anomaliile congenitale pot avea sau nu cauza genetica (rezultatul unei conditii anormale a mamei in timpul sarcinii);
  • variatiile in morfologia (aspectul, forma dintilor), numarul, timpul si ordinea de eruptie sunt de asemenea factori importanti in producerea anomaliilor dento maxilare;
  • functia musculara (mai ales pozitia si functia limbii, a obrajilor, buzelor) reprezinta factori importanti in dezvoltarea normala, deoarece echilibrul muscular determina aria in care dintii vor ramane dupa tratamentul ortodontic;
  • factorii nutritionali si cei endocrini interfera cu o o crestere si dezvoltare armonioasa la nivel dentar si maxilar.

Ce masuri putem lua pentru a preveni?
Putem vorbi de:

  • preventie prenatala, realizata prin investigarea mostenirii genetice, a starii de sanatate a mamei, evitarea stresului fizic si psihic, momentul nasterii fiind de asemenea foarte important.
  • preventie postanatala prin urmarirea cresterii si dezvoltarii osoase, a functiei musculare de catre medicul pediatru si ortodont; alimentatia naturala (suptul la san) jucand un rol foarte important.

O data cu eruptia este foarte important sa se mentina sanatatea dintilor temporari, printr-o igiena corespunzatoare si prin sigilari dentare realizate pentru prevenirea aparitiilor cariilor.

Totodata, obiceiurile vicioase cum ar fi sugerea degetului, respiratia orala (cu gura deschisa), pozitii anormale ale limbii in timpul inghititului, produc dezechilibre musculare la nivelul cavitatii orale care, la randul lor, sunt factori importanti in dezvoltarea anomaliilor dentare si maxilare.

Examinarea copiilor trebuie facuta periodic, astfel incat eruptia, migrarea si sanatatea dentara sa fie atent urmarite si sa se poate interveni si trata la timp anomalia, avand si rezultate optime.

Principiile tratamentului ortodontic sunt aplicate in fiecare faza de dezvoltare si la nivelul fiecarei ramuri stomatologice, fie ca se refera la tratamentul cariilor, la tratamentele protetice pentru a inlocui dintii absenti (extractii, lipsa congenitala a unor dinti), la mentinerea spatiului pentru dintii definitivi sau la tratamentul tesuturilor moi (buze , limba, obraji).

Preventia si tratamentul precoce stau la baza principiilor de sanatate din punct de vedere ortodontic. Interceptarea anomalii dentare si maxilare in stadiu initial prin masuri ortodontice, influenteaza cresterea si dezvoltarea osoasa, restaurandu-se echilibrul necesar la nivelul cavitatii orale.

Text: Dr.Diana Cojocaru, medic dentist specialist ortodontie-pedodontie
Velvet Dental Clinics
www.velvetdental.ro
Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate