Prim ajutor în caz de sufocare la bebeluși

Este suficient ca bebelușul să înghiță o bucățică mai mare dintr-un fruct tare sau să bage în guriță o piesă dintr-o jucărie prost făcută sau nepotrivită pentru vârsta lui ca să i se blocheze căile respiratorii și să se sufoce. Aceasta reprezintă o urgență medicală, căci pune în pericol viața bebelușului. Uite câteva măsuri de prim ajutor în caz de sufocare. Sperăm să nu fie nevoie să le aplici, dar este mai bine să fii pregătit pentru situații de urgență…

 

1. Ține bebelușul pe antebraț, cu fața în jos, astfel încât capul să fie mai jos decât picioarele. Gravitația ajută și trebuie folosită în astfel de situații.

2. Aplică 4-5 lovituri rapide pe spatele bebelușului, între omoplați, cu ajutorul podului palmei sufocare(vezi figura 1 din desen).Nu te gândi că bați bebelușul, este o manevră care îi salvează viața!

3. Dacă manevra nu funcționează, întoarce-l pe bebe cu fața în sus și cu 2 degete, împinge puternic de 4-5 ori în torace (figura 2 din desen).

4. Dacă nici acest lucru nu funcționează și bebelușul tot nu poate respira, deschide gura bebelușului și caută obiectul înghițit. Dacă poți să vezi obiectul (și doar atunci!) încearcă să-l scoți cu ajutorul degetului mic, pe care îl folosești ca pe un cârlig. În general, manevra nu se recomandă, pentru că există marele risc ca obiectul să fie inserat și mai adânc, dar merită încercată în cazul în care celelalte manevre de prim ajutor în caz de sufocare nu au funcționat.

5. Dacă bebelușul nu începe să respire după ce obiectul a fost înlăturat, începeți manevre de resuscitare gură la gură.

6. Chiar dacă aplicați aceste manevre ar fi bine să sunați imediat la urgență atunci când constatați că bebe se sufocă. În mod ideal, dacă se poate vorbi de ideal într-o asemenea situație, o altă persoană ar trebui să dea telefonul la salvare. Chiar și după ce pericolul a trecut, cel mic trebuie să se afle sub supraveghere medicală pentru o perioadă. Și țineți-l cât mai mult în brațe – a trecut printr-un episod traumatizant…

Cazurile de sufocare prin blocarea căilor respiratorii sunt, din păcate, frecvent întâlnite. Sunt multe situații în care viața bebelușului nu mai poate fi salvată sau când lipsa de oxigen provoacă daune la nivelul creierului (cum s-a întâmplat în cazul micuțului  Alex, un băiețel de 3 ani, care în urma unui accident  la masă, intervenit la 11 luni, s-a sufocat și a suferit o lipsă severă de oxigenare a creierului, ceea ce a dus la paralizie cerebrală

 

foto Sutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul