Prima baie a nou-nascutului

Ingrijirea bontului ombilical

Dupa una pana la trei saptamani de la nastere, restul de cordon ombilical se va usca si se va desprinde. Dupa inca o saptamana, cicatricea ombilicala se va vindeca.

 • Pentru a se usca si desprinde cat mai repede, bontul ombilical nu trebuie udat in timpul bailor.
 • Sterge-l cu o compresa imbibata cu alcool de doua ori pe zi (cel putin o data, dupa baie) si continua operatiunea inca o saptamana dupa desprinderea bontului. In nici un caz nu-l tine acoperit cu comprese!
 •  Lasa-l cat mai mult la aer. Daca vrei, poti chiar sa decupezi scutecul pentru ca zona sa nu fie acoperita.
 •  Nu trage de bont pentru a grabi desprinderea! Va incepe sa sangereze la baza de implantare.
 • Urmareste cu atentie evolutia bontului ombilical.

Daca apar supuratii, eventual cu un miros neplacut, roseata, induratie in jur, adreseaza-te imediat medicului. Poate fi vorba de omfalita, o infectie cu potential de evolutie severa.

Uneori, in ciuda ingrijirii corecte, in locul cicatricei normale se poate forma un granulom ombilical: o zona de tesut roz sau rosie, lucioasa, ca o bobita, care supureaza.

Adreseaza-te medicului care ingrijeste copilul si acesta va stabili daca este oportun un tratament topic (aplicare locala de nitrat de argint, izopropil alcool, clorhexidina etc.) sau il va indeparta prin ligaturare. Medicul va exclude persistenta unor structuri din viata intrauterina (uraca/duct omfalomezenteric) sau alte anomalii.

Urmareste cu atentie evolutia ombilicului si semnaleaza pediatrului orice modificare suspecta.
 

La uscat si cosmetizat

 • Nu lasa umezeala in pliurile pielii si in special in zona scutecului. Sterge delicat toate zonele sensibile.
 • Pentru ochi, poti sa folosesti o compresa sterila pe care o vei utiliza o singura data si la un singur ochi. Sterge ochii incepand dinspre nas spre exterior.
 •  Daca scutecul e schimbat des, pielea bine spalata cu apa calda sau stearsa cu servetele fara parfum si atent uscata, atunci eritemul de scutec este prevenit mai eficient!
 • Pregateste-ti la indemana tot ce-ti trebuie dupa baie: prosop, scutec absorbant, haine curate, comprese sterile pentru uscarea bontului ombilical, crema pentru fundulet.
   

Citeste si ABC-ul ingrijirii

 

Text: Iulia Sandu

 

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire