Prima baie a bebelușului

Părinții începători se tem să facă prima baie nou-născutului, din cauza cordonului ombilical (și a faptului că cel mic pare extrem de fragil:). Uite câteva trucuri care te ajută să treci fără emoții peste prima baie a bebelușului și cum să grăbești vindecarea bontului ombilical.

 

Baia în cădiță este contraindicată în primele zile după naștere, până la căderea și vindecarea cordonului ombilical. Prima baie a bebelușului se poate face cu un prosop fin înmuiat în apă sau cufundând bebelușul parțial în cădiță, fără ca apa să atingă zona bontului ombilical.

Este de preferat prima variantă. Pentru prima băiță și în perioada primelor săptămâni, când cel mic este mai sensibil și predispus la infecții este recomandat să îi faci băița cu apă fiartă și răcită la temperatura de 36-37 de grade, pentru a evita riscul de infecții. Unii medici recomandă să pui în apa de baie un vârf de cuțit de permanganat de potasiu, un bun dezinfectant, tolerat de pielea sensibilă a bebelușului.

La primele băițe nu ai nevoie de săpun, apa simplă sau ser fiziologic sunt suficiente pentru a curăța pielea de impurități. Insistă în zona de pliuri (brațe, inghinal, după ureche, la gât), unde se adună impurități și resturi de lapte, care favorizează înmulțirea bacteriilor.

 

Îngrijirea cordonului ombilical

Poți grăbi vindecarea zonei ombilicale dacă aplici pe bontul ombilical comprese sterile, îmbibate în alcool de 70 de grade. Trebuie să ai grijă să schimbi compresele de 2-3 ori pe zi. O altă metodă de a grădi vindecarea bontului ombilical este de a șterge pur și simplu zona cu un pansament steril îmbibat în alcool sau cu bețițor de vată înmuiat în prealabil în alcool, de fiecare dată când schimbi scutecul. Dacă temperatura o permite, lasă bebelușul cât mai mult timp cu pielea descoperită, aerul usucă și grăbește vindecarea zonei ombilicale. Fii atentă ca atunci când închizi scutecul absorbant banda adezivă a scutecului să fie întoarsă, pentru a evita ca marginea să agațe cordonul și să producă astfel mici sângerări.

 

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul