Prima banca de celule stem cu depozitare exclusiv in Romania

Chiar daca nu intelegem toti mecanismele genetice care fac din celulele stem solutia pentru probleme medicale deosebite, am inteles, probabil, cu totii interesul major in prelevarea si depozitarea acestora.

banca de celule stem

Este, deocamdata, o procedura costisitoare, dar acesta nu este singurul inconvenient. Nu era, mai bine zis, pana acum. La costuri se adaugau inconvenientele legate de transportul si depozitarea in afara tarii. Kiturile de recoltare veneau si ele din afara. Transportul acestor kituri precum si al celulelor recoltate mareste, in mod evident, costurile.

Transplantul de celule stem
Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului, acestea fiind responsabile de geneza celulelor hematopoetice (capabile sa se diferentieze in diferite tipuri de celule – celule osoase, celule neurogliale, celulele miocardului, celule producatoare de insulina etc.). Numarul de celule stem la nastere este foarte mare, de aceea, acesta este momentul cel mai potrivit pentru a preleva o mostra, care apoi poate salva viata copilului nou-nascut sau a unui alt membru al familiei. Prelevarea se face din sangele aflat in cordonul ombilical, procedura fiind scurta si nedureroasa.

Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical s-a efectuat in anul 1988 la un copil care suferea de anemie aplastica Fanconi. Din acel moment au fost efectuate peste 7.000 de transplanturi, in principal alogene. Terapiile cu celule stem din cordonul ombilical vin sa completeze transplantul conventional, astfel incat, comunitatea stiintifica asteapta ca transplantul de sange din cordonul ombilical sa devina din ce in ce mai valoros pentru terapii reparatorii ale tesuturilor. Mai mult, exista studii care raporteaza vindecarea animalelor de laborator suferind de afectiunile relatate.

Probabilitatea compatibilitatii mostrei prelevate variaza de la 100% pentru copilul de la care au fost prelevate pana la 25% pentru frati. Cu cat intervalul de timp de la prelevarea celulelor pana la prelucrare si depozitare este mai scurt, cu atat viabilitatea celulelor stem este mai mare.

100% in Romania
Vestea buna este ca acum avem prima banca de celule stem cu depozitare exclusiv in Romania. Este vorba despre Stem-Health Unirea, aflata in Centrul Medical Unirea Baneasa. Noua banca are o capacitate de stocare de 6.000 unitati, urmand sa ajunga la 10.000 pana la sfarsitul anului 2009.

O alta noutate pe care Stem-Health Unirea o aduce pe piata locala, este optiunea Last-Minute Decision, care ofera proaspetelor mamici, posibilitatea de a opta pentru prelevarea celulelor stem, chiar inainte de nastere. Pentru realizarea acestui lucru, Stem-Health a dotat o mare parte din maternitatile din Bucuresti cu kituri de prelevare. In cazul in care kitul respectiv nu este disponibil, acesta poate fi livrat in orice locatie din capitala intr-un interval de mai putin de o ora.

Costul de prelevare, prelucrare si pastrare pentru o perioada de 20 de ani a celulelor stem, este de 1.600 de Euro cu posibilitati diverse de plata pentru familiile interesate. Acestea pot vizita oricand banca de celule stem. Personalul specializat este disponibil pentru a oferi detalii si a explica protocoalele de lucru si nivelul de calitate oferit.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri