Prima iubire a copilului

Prima iubire a copilului tău, prima declarație de tipul 'îl iubesc pe X și o să mă mărit cu el' nu trebuie luată în tragic, dar nici în râs. Prima iubire a copilului de fapt, un semn care îți indică felul în care evo­luează el.

Placand pe altcineva in afara de sine insusi, fiind gata sa-si sacrifice micile lui placeri (sa-si dea jucariile preferate, sa renunte la o inghetata sau sa imparta ceva) copilul arata ca este gata sa isi depaseasca egoismul, ca devine o fiinta dispusa sa ii inteleaga si pe cei din jur si ca acum ai cel mai „fertil teren pentru a-l educa in spiritul generozitatii si al empatiei.

Adesea, un fratior sau o surioara nu poate avea acelasi succes edu­cativ ca si o „iubire de la gradi, din simplul motiv ca fratele, in primii ani de viata, este simtit mai degraba ca un concurent.

Oricum ar fi, ia, deci, in serios „prima dragoste si noile stari emotionale ale copilului tau: fii alaturi de cel mic si fii gata sa-i acorzi sprijinul si dragostea ta, pentru a se simti in siguranta.

Nu te sfii sa te interesezi cine este „par­te­nerul atat de simpatizat, despre care copilasul tau iti povesteste tot timpul ce prostii a mai facut (poate avea si o influenta proasta).

Sa nu te surprinda daca vei vedea manifestari foarte asemanatoare cu cele ale unei iubiri adolescentine: copilul tau nu mai mananca asa bine, e mai visator, are stari de tristete sau chiar sufera daca „celalalt nu mai vrea sa „fie im­preuna si l-a parasit pentru alt copil.

Cum reacționezi:

Îl iubesc pe X
E varsta descoperirii celorlalti copii, asa ca nu te mira. Simpatiile si antipatiile sunt primele sentimente fata de alti copii de varsta sa. Da, chiar il iubeste pe X, nu te gandi ca e doar o „hachita, dar gan­des­te-te si ca e ceva inocent.

Mâine ne căsătorimshutterstock_149941625

In filme, oamenii mereu „se marita, asa ca totul e ca o joaca de-a oamenii mari. In fond, copiii isi asuma, in joaca, roluri pe care le vor juca atunci cand vor fi mari, iar asta ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile de comunicare, de relationare in plan social. Incurajeaza-i jocul.

Azi ne-am pupat
Fetita poate sa isi pupe prietenul doar asa, pentru ca a vazut cum fac mami si tati, si sa nu-i placa, dar te poate si surprinde spunandu-ti ca simte „fluturi in sto­mac… Mda, delicat: ai grija la educatie.

O să avem copii/Am făcut sex
Cand copilul te anunta ca a facut sex la 4 ani, ai un soc. Sigur ca nu este vorba despre sex asa cum il stim noi, adultii, ci despre o atractie fireasca, dar nas­cuta ca un gest imitativ. Cand copilul spune ca a facut sex, este posibil sa se fi pupat. Este doar o joaca „de-a mama si de-a tata. Un copil care spune asta nu stie ce inseamna cu adevarat si oricum nu se vede pe el insusi ca pe un „copil cu copil. El joaca doar un „rol de parinte, in raport cu papusile sale, un rol care il va ajuta pe viitor sa se pozitioneze relational. Excep­tie o face cazul in care vreunul dintre copii a avut acces din greseala la filme „dezgolite; dar chiar si a­tunci e vorba mai mult de imitatie (si, ar zice Freud, de instincte na­turale). Oricum, nu exagera cu critica daca observi ceva ciudat, insa edu­ca-ti copilul si da-i despre sex notiunile pe care le poti spune la varsta lui, fara detalii pornografice. Citește și Cum vorbești cu copiii despre sex – ce și când le spui?

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau