Prima lună a bebelușului – la ce să fii atentă

Nou-născutul va păstra brațele și picioarele îndoite și spatele curbat pentru că aceasta este poziția pe care a avut-o în cursul vieții intrauterine. Putem să verificăm tonusul muscular punând un deget în palma sa, gest la care el va răspunde strângând viguros (reflexul Moro).

În primele zile după naștere, greutatea lui poate scădea cu până la 10%!

Bebelușii au o teamă intensă că vor fi scăpați din brațe și își agită puternic bratele și picioarele când sunt luați în brațe sau sunt puși jos. De aceea este foarte important să îi vorbești calm atunci când îl iei în brațe și să efectuezi manevrele delicat.

Deși ochii și urechile bebelușului sunt intacte, ele nu sunt suficient de maturizate. shutterstock_143265682Nou-născutul va deschide pleoapele, și în timp ce se oprește din supt, va părea că observă atent obiectele și persoanele din jur. Dar ochii lui nu pot focaliza în primele zile la o distață mai mare de 22 de centimetri. Aceasta este de obicei distanța la care se ține un sugar la sân, iar mamele care alăptează cu biberonul ar trebui să adopte aceeași distanță și să mențină contactul vizual pe tot timpul alăptării, pentru ca sugarul să se simtă în siguranță.

Ce să urmărești

Dacă în săptămânile a doua, a treia sau a patra bebelușul manifestă unul din semnele de mai jos, mergeți la pediatru imediat.

  1. Suptul este prea slab sau suge prea încet.
  1. Nu clipește atunci când i se arată o lumină puternică.
  2. Nu focalizează privirea și nu urmărește atunci când un obiect din apropiere se mișcă dintr-o parte în alta.
  3. Pare rigid, mișcă rar brațele și picioarele.
  4. Lipsește tonusul la nivelul mâinilor și picioarelor.
  5. Maxilarul tremură continuu chair dacă nu plânge sau este suparat.
  6. Nu răspunde la sunete puternice.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton