Prima masa: alaptatul

Gata! Ai scapat de grijile legate de travaliu si de nastere, ai trecut prin momentul, cu adevarat emotionant, al primului gangurit, iar acum te bucuri de cel mai frumos copil de pe fata pamantului. Doar e al tau, nu?

Sunt convinsa ca te-ai documentat temeinic despre cum ar trebui sa arate primele luni din viata unui bebelus – ce sa manance, cum si cat sa doarma, cum sa i se faca baita, dar si de cata atentie are nevoie -, te-ai hotarat deja asupra culorii din camera lui (sau nu?) si, cu siguranta, i-ai ales primele jucarii.

Toate acestea fiind rezolvate, urmeaza cel mai greu pas: punerea in practica.

Daca mai ai vreo umbra de indoiala legata de felul in care ar trebui sa fie hranit nou-nascutul, dosarul special dedicat nutritiei celui mic te va ajuta sa intelegi de ce este important sa-l hranesti cu propriul tau lapte sau cum, in unele cazuri speciale, acesta poate fi suplinit cu formule speciale.

De asemenea, vei descoperi de ce copilul tau este sensibil la anumite alimente si cum ar trebui sa le evite pe cele cu adevarat periculoase.

Dar, mai intai, sa vorbim despre alaptat. Mituri si adevar Alaptatul a starnit numeroase controverse de-a lungul timpului, atat in ceea ce priveste calitatea laptelui produs de mama, cat si a duratei de alaptare.

Vocilor care sustineau ca alaptatul ar trebui sa se desfasoare pe o perioada de pana la un an, li se raspundea ca acesta poate fi cu mult prelungit. Cert e ca in primele patru luni de viata, bebelusul trebuie hranit exclusiv cu lapte.

Colostrul, laptele usor galbui care apare in primele zile dupa nastere, este foarte important pentru sugar, avand o compozitie mult mai complexa decat laptele obisnuit.

Acesta este si motivul pentru care mamicile sunt sfatuite ca alaptatul sa se faca imediat dupa nastere. In acest fel, si declansarea secretiei de lapte se poate produce mult mai usor.

Mamicile cu lapte, dar fara mameloane, nu trebuie sa intre in panica. In farmacii exista mameloane din silicon care pot fi folosite.

Primele zile
Intr-adevar, primele zile sunt cele mai grele, pentru ca atat mama, cat si copilul, trebuie sa se acomodeze unul cu celalalt.

Daca in perioada sarcinii, cei doi doar se simteau, acum au ocazia sa se vada si sa se descopere, in fiecare zi. Pozitia pentru alaptat este prima pe care o proaspata mamica trebuie sa o invete, chiar din spital, pentru ca de aceasta depinde evitarea unor situatii care ii pot afecta pe cei doi.

In timp ce unele mamici se dovedesc a fi maestre in a „manevra bebelusul, altele au nevoie de un ajutor calificat, care poate veni chiar din partea medicului sau a asistentului neonatolog.

Cu putina rabdare, ii vei arata celui mic cum si cat sa manance. Majoritatea bebelusilor mananca de sapte ori pe zi, insa exista medici pedatri care sustin ca distanta dintre doua mese consecutive ar trebui sa fie de trei ore.

Acesta ar reprezenta intervalul optim pentru ca e timpul in care se instaleaza secretia lactata si perioada necesara pentru golirea continutului gastric. Se spune ca bebelusilor hraniti cu biberonul li se face foame mai des, insa important de retinut este ca masa n-ar trebui sa dureze mai mult de 40-45 de minute.

Bun pentru cel mic, dar si pentru mami
Laptele matern este singurul lapte adaptat statusului fiziologic al fiecarui bebelus, iar anticorpii pe care ii contine il protejeaza de infectii.

Cei mici nu fac alergie la laptele de mama, asa cum se poate intampla insa in cazul laptelui praf. In ceea ce o priveste pe mami, consumul de energie realizat odata cu „fabricarea laptelui o ajuta sa slabeasca.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton