Prima noapte acasă cu bebelușul tău – 3 trucuri care te ajută

Degeaba ai citit 101 cărți de specialitate  și ai trecut cu bine prin nașterea propriu-zisă! Nimic nu te pregătește cu adevărat pentru prima noapte acasă cu bebelușul. Uite cum să-i faci față!

Implica-l pe tati

Mamele începătoare se împart în două categorii – cele care cred că ele știu cel mai bine și nu cer ajutorul partenerului și cele care intră în panică și lasă totul pe umerii lui, bulversate fiind și de experiența nașterii și toată oboseala acumulată. Este bine să găsești calea de mijloc – implică-l pe tati încă din prima zi. Te vei simți mai relaxată și te vei adapta mai repede rolului de mămică, iar el se va putea apropia mai repede de bebe.

Pregătește totul din timp

Nu  lăsa superstițiile să îți îngreuneze viața. Mulți părinți se feresc să cumpere lucruri pentru cel mic înainte ca acesta să vină pe lume. Dar chiar nu poți lăsa totul pe ultimul moment. Asigură-te că ai înainte de venirea acasă pătuțul și lenjeria pentru pătuț (sterilizate în prelabil), scutece, prosopele, șervețele pentru funduleț, 2-3 rânduri de hăinuțe (pentru eventualitatea în care regurgitează sau vomită), pompă de sân, tampoane pentru sâni, creme (pentru prevenirea ragadelor),  sterilizator – uite de ce are nevoie bebelușul în primele zile.

Ce e normal și ce nu

Ai auzit că mămicile începătoare stau noaptea de veghe să verifice dacă bebe respiră și ți-ai promis că nu vei face la fel. Dar cel mai probabil, așa vei proceda…Grija și responsabilitatea pe care le simți față de micuțul pe care l-ai adus pe lume nu se pot descrie în cuvinte. Dar în timp ce această grijă este normală, panica nu te ajută, și nici oboseala acumulată, care te face să îți pierzi încrederea în tine și favorizează depresia postnatală. Interesează-te deci, din timp, ce este normal și ce nu la nou-născut și vorbește cu pediatrul să facă o vizită acasă încă din prima zi, pentru ca tu să stai liniștită.

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton