Prima vizită a copilului la stomatolog

Zâmbetul copilului tău este important, aşa că nu ezita să-l duci la stomatolog de îndată ce au început să îi crească dintişorii.

Pentru că sănătatea şi confortul copilului sunt importante, specialiştii îndeamnă părinţii să-şi ducă copiii pentru prima dată la dentist după prima aniversare sau la 6 luni de la apariţia primului dinte.

Deşi poate părea prea devreme pentru o asemenea vizită, statisticile arată că incidenţa apariţiei cariilor, în special a cariilor de biberon la vârste infantile este în creştere.

Să nu uităm că dintii de lapte sunt cei care oferă spaţiu dinţilor permanenţi şi ghidează dezvoltarea corectă şi normală a acestora, implicit dezvoltarea corectă a maxilarului.

O igiena bucală corectă începe înainte de apariţia primului dinte al copilului. Aşa că, din primele săptămâni, şterge gingiile bebeluşului cu o bucată de tifon steril după fiecare alăptare, pentru a împiedica înmulţirea bacteriilor.

Ştim  cât de dificil este să obişnuim copilul, în special pe cel de vârsta mică, cu un mediu nou sau o persoană străina, cu atât mai mult în situaţia în care această vizită este asociată cu suferinţa sau cu senzaţia de durere dentară.

Însă, prima vizită la stomatolog este foarte importantă pentru copil şi pentru felul în care el va percepe pe viitor mersul la stomatolog. Încearcă să nu  fie o vizită forţată şi pregăteşte copilul în prealabil pentru această vizită- copilul trebuie pregătit în prealabil pentru această vizită. Părintele trebuie să fie calm și natural când vorbește cu copilul său despre prima programare la dentist.

Asigură-te că la prima vizită se construieşte o relaţie de încredere între copil şi medicul dentist. Încrederea pe care copilul o obţine asigură succesul vizitei.

Ce se întâmplă în timpul vizitei la stomatolog:

 Sugar:

  • medicul evaluează sănătatea orală a micuţului şi riscul de cariere a dinţilor, poziţia creşterii lor
  • stomatologul îndepărtează petele şi tartrul de pe dinţişorii crescuţi ai bebeluşului cu o periuţă moale
  • se uită dupa posibile inflamaţii în cavitatea bucală

Preşcolari, şcolari

  • medicul va verifica evoluţia dinţilor, felul în care cad/cresc şi dinţii afectaţi de posibile carii
  • va curaţa tartrul, va repara carii, va recomanda aparat dentar  (unde este cazul)
  • va verifica dacă dantura superioară cade corespunzator peste cea inferioară atunci când micuţul închide gura, pentru a evita problemele de limbaj

Sfaturi

  • După apariţia primilor dinţi, poţi începe să foloseşti o periuţă specială pentru bebeluşi. Seara, dacă cel mic este obişnuit să adoarmă cu biberonul, umple-i-l cu apă, nu cu lapte sau suc! Formula de lapte şi sucul conţin zahăr – care, dacă rămâne pe dinţi mai mult timp, favorizează apariţia cariilor de biberon.
  • După ce copilul împlineşte 2 ani, poţi introduce pasta de dinţi cu fluor, dar ai grijă ca cel mic sa nu o înghită. Urmează sfatul medicului dentist. Fluorul întăreşte smalţul dinţilor şi lupta împotriva cariilor dentare. Foloseşte o cantitate de pastă cât mărimea unui bob de mazăre.
  • În jurul vârstei de 4-5 ani, copilul poate începe să se spele singur pe dinţi. Supravegheză-l pentru a te asigura că se perie corect şi conştiincios, şi aminteşte-i să nu înghită pasta de dinţi. Periajul corect se face vertical, de la gingie spre vârf – de sus în jos la dinţii superiori, şi de jos în sus la cei inferiori. Se periază astfel fiecare grup de dinţi. Se continuă apoi cu perierea feţelor de masticaţie ale măseluţelor, cu mişcări orizontale şi circulare.

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton