Cât mănâncă un bebeluș în primele luni

Cât mănâncă un bebeluș de 2 săptămâni, cât mănâncă un bebeluș de 3 săptămâni, cât trebuie să mânânce un bebeluș ca să ia în greutate – sunt întrebări pe care și le pun toate mamele începătoare. Vom vedea câți ml de lapte mănâncă un bebe de 3 săptămâni, de o lună, de 2 luni, etc.

Cât mănâncă un nou născut

Un nou-născut are nevoie zilnic de 110 calorii pe kilogram/corp. Laptele matern și formulele oferă aproximativ 20 calorii la fiecare 30 ml de lapte. Un bebeluș de 3 kilograme are nevoie, deci, de 330 calorii, adică de aproximativ 550 ml de lapte sau formulă în fiecare zi.

Cei mai mulți nou-născuți, chiar și foarte mâncăcioși, nu vor consuma mai mult de 90 ml de lapte la o masă, deci, pentru a-și asigura necesarul caloric, au nevoie de cam 6 mese pe zi. Astfel de calcule nu-și au însă rostul, de fapt. Vei observa că pe măsură ce bebelușul tău crește, el își va stabili singur porțiile de mâncare.

În plus, valorile cantitative calculate de medici nu țin cont de personalitatea și temperamentul bebelușilor. Unii sunt mai mâncăcioși, în timp ce alții sunt mai rezervați în privința hranei, chiar în condițiile în care nu sunt deranjat de colici sau mai târziu, de erupția dințișorilor.

Cat trebuie să mănânce un bebeluș

În principiu, bebelușul trebuie lăsat să mănânce atât cât vrea la fiecare masă, iar specialiștii recomandă alăptarea la cerere. Dacă bebelușul este hrănit cu lapte praf, la fel, trebuie să-i oferi biberonul la cerere. Pentru asta trebuie să știi care sunt semnele de foame la un bebeluș – scoate limba, își linge buzele, mișcă din cap într-o parte și în alta căutând sânul, plescăie din buze, suge pumnii, este agitat. Ține cont de faptul că plânsul este ultimul de semn de foame și nu trebuie să aștepți până când bebelușul plânge pentru a-l pune la sân. Un copil agitat, care plânge, este greu de atașat corect la sân, ceea ce înseamnă că e posibil să nu sugă eficient.  

Cât mănâncă un bebeluș de 2 săptămâni

Ce mănâncă: lapte matern sau formulă

Cât mănâncă: la fiecare 2 sau 3 ore. Deci mănâncă între 8 și 12 mese într-o zi. La o masă va mânca între 50 și 80 de mililitri de lapte.

Cât mănâncă un bebeluș de 3 săptămâni

La 3 săptămâni nu sunt schimbări majore. 

Ce mănâncă: lapte matern sau formulă

Cât mănâncă/zi: 6-10 alăptări sau 600-900 ml formulă (100 ml/biberon)

Cât mănâncă un bebeluș de 2 luni

Ce mănâncă: lapte matern sau formulă
Cât mănâncă/zi: 6-8 alăptări sau 900-1100 ml formulă (150 ml/biberon)

Dacă primele 4-6 luni, laptele este alimentul de bază, între 6 și 9 luni, bebelușul ar trebui să primeasca aproximativ o treime din calorii din alte surse în afara de lapte sau formulă – spun medicii.

Cat lapte trebuie sa manance

Cât mănâncă un bebeluș? Lasă-l pe el să decidă

Încă de la naștere, bebelușul știe foarte bine cât trebuie să mănânce și va mânca fix atât cât are nevoie. Uneori, bebelușii hrăniți cu lapte praf, pot mânca un pic mai mult decât au nevoie, deoarece suptul din biberon e mai ușor și necesită mai puțin efort decât suptul de la sân. Un bebeluș care a mâncat prea mult poate avea gaze la stomac, poate să regurgiteze sau să vomite, iar mai târziu în viață va if predispus la obezitate. Așa că este bine să-i oferi în biberon o cantitate de lapte fixă, după recomandarea pediatrului. Dacă bebelușul nu se satură, îi poți oferi o porție suplimnetară. Astfel va avea și răgazul necesar să-și dea seama dacă este sătul. 

Am aflat, așadar, cât mănâncă un bebeluș de 2 săptămâni, cât mănâncă un bebeluș de 3 săptămâni, cât trebuie să mânânce un bebeluș ca să ia în greutate, însă trebuie să știi că cifrele nu sunt bătute în cuie. Fiecare bebeluș este diferit și nu trebuie să-ți faci griji dacă mănâncă un pic mai mult sau mai puțin decât spune tabelul atâta timp cât copilul ia în greutate și este sănătos. 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie