Primele puzzle-uri ale copilului tău

A rezolva un puzzle este o activitate liniștită, inteligentă care îl învață pe copilul tău ce înseamnă răbdarea și concentrarea. Un copil poate face puzzle-uri de la 18 luni. Iată câteva sfaturi cu privire la modul de a le alege.

 

Puzzle-ul, o activitate completă
Răbdare, concentrare, reflecție, precizie… Pentru a lua fiecare element și a-l combina cu altul, copilul tău trebuie să aibă o abilitate manuală, o bună orientare în spațiu, să dea dovadă de atenție, să observe și să deducă ce piesă se potrivește cu alta, să distingă foarte bine culorile.

Puzzle-urile, jocuri metodice
Observă cum copilul întoarce piesa pe toate părțile, o analizează și găsește în cele din urmă locul potrivit. Cu ajutorul tău la început, va localiza piesele care fomează cadrul din dreapta de ex, apoi ce din stânga și tot așa. Îl poți ajuta sortându-i piesele pe culori (principiul de clasificare). Îl poți lăsa să se joace singur sau să faceți din asta o activitate de familie, la un puzzle de 200 de piese. Este o activitate plină de satisfacții pentru mici, care îi ajută să descopere lumea prin joc.

Ce puzzle și la ce vârstă?
De la 18 luni, puzzle-uri încastrate din lemn puzzle incastrat lemn
Odată ce copilul tău știe cum să folosească un clips (cum să apropie degetul mare de cel arătător), poate folosi puzzle-uri din lemn, care necesită încastrarea anumitor forme decupate (o mașină, un animal, un personaj) pe o planșă pre-tăiată corespunzător formelor.

puzzle-cuburi De la 2 ani și jumătate, puzzle-uri din cuburi și carton
Se alege, pentru început un model cu bucăți mari (aproximativ 9-10 piese) și se crește progresiv pe măsură ce el reușește să le rezolve din ce în ce mai repede.

 

La 3 ani, până la 20-30 piese  Puzzle 200 piese
Mulți copii se plictisesc repede și majoritatea au tendința să renunțe ușor dacă nu reușesc să ducă o sarcină la bun sfârșit. De aceea trebuie alese puzzle-uri care să re rezolve într-un timp relativ scurt (aproximativ 20 -30 piese), unele care să-i atragă. De ex. poți opta pentru un puzzle uriaș care să formeze un covor frumos pentru camera lui. Încurajează-i reușitele și impulsionează-l dacă observi că dexteritatea lui se îmbunătățește. În funcție de succesul lui poți crește ulterior numărul de piese.

Astfel, după 4 ani, majoritatea copiilor sunt gata pentru puzzle-urile „adevărate, cele fomate din multe piese mici, pot fi până la câteva sute.

Față de alte jocuri, puzzle-ul are avantajul că cel mic poate vedea un rezultat clar: a terminat jocul deci va avea în față ochilor imaginea reconstituită. Gândul că a reușit, că poate admira rezultatul muncii sale îi mărește încrederea în forțele proprii și îl îndeamnă să încerce sarcini din ce în ce mai dificile.

!!! Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la un eventual risc, cum ar fi cel de sufocare provocat de înghițirea unei piese. Majoritatea produselor de pe piață îndeplinesc standardele de siguranță în funcție de vârstă.

 

foto: Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau