Primul an: ce sa nu faci

Cele mai multe informatii despre alimentatia in primul an de viata sunt despre ce sa faci. Stii insa lucrurile pe care nu ai voie sa le faci in materie de hranire a bebelusului?

  • Bebelusul nu are voie niciun fel de bautura indulcita sau dulce, bauturi carbogazoase si, in niciun caz, energizante.
  • Mierea este interzisa cu desavarsire in primul an din viata copilului (si contraindicata, de fapt, pana la trei ani) din cauza pericolului de botulism. Nu va luati dupa bunicile si prietenii care va lauda proprietatile curative si profilactice ale mierii, caci si mierea „curata”, din productie proprie, poate contine toxina botulinica; aceasta, odata ajunsa in tractul digestiv, cauzeaza paralizia musculara – mai intai la nivelul fetei, apoi al membrelor, iar in formele severe duce la paralizia muschilor respiratorii si moarte.
     
  • Ouale sunt contraindicate in primul an, din cauza pericolului mare de alergii. Aveti grija ca, in cazul in care cel mic este vaccinat (in componenta unor vaccinuri intra o substanta extrasa din albusul de ou), sa urmariti eventualele reactii, pentru a putea interveni rapid. Daca in familie aveti persoane alergice, asteptati pana la trei ani pentru a-i da copilului alimente alergene – alune, nuci, fructe de mare.
  • Nu lasati copiii nesupravegheati la masa si nu le dati sa manance din picioare. Au existat suficiente cazuri in care copiii „alergati” cu mancarea prin casa s-au inecat cu bucatele de hrana sau au suferit alte accidentari.
  • Copiilor sub un an nu trebuie sa li se dea alune, popcorn, boabe de struguri sau capsuni intregi si, in general, orice alimente care presupun riscul de inec.

In caz de pericol
Multe dintre voi ati auzit ca este bine ca in perioada in care apar dintisorii sa le dati alimente tari de rontait, gen morcovi intregi – nu este indicat, din cauza aceluiasi pericol de a se ineca.

In cazul in care copilului i-a ramas o bucatica dintr-un aliment care ii blocheaza caile respiratorii, trebuie tinut cu trunchiul mai ridicat de nivelul fetei, cu fata in jos, astfel incat gravitatia sa ajute la indepartarea alimentului care a ramas intepenit – la nevoie, poti introduce un deget in gurita copilului, impingand obrazul, ca pentru a forma un carlig.

Foto: Shutterstock
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire