Primul bebelus din Europa, nascut complet sanatos, este roman

Primul bebelus din Europa, nascut complet sanatos, a venit pe lune in Anglia si este roman.

Lucas Meagu, „bebelusul complet sanatos” a venit pe lume in urma procedurii de fertilizare in vitro, in care embrionul a fost testat pentru afectiuni genetice folosind tehnologia de ultima-generatie Kariomapping. Astfel medicii, au putut sa identifice si sa elimine peste 200 de afectiuni ereditare cu grade diferite de handicap.

Carmen si Gabriel Meagu, au facut acesta alegere de a folosi FIV-ul, de a face testarea genetica si de a interveni asupra ADN-ului viitorului lor copil din cauza faptului ca mama copilului, Carmen, sufera de boala Charcot-Marie-Tooth, o afectiune neurologica grava care se caracterizeaza prin atrofie musculara si afectarea nervilor periferici. Boala Charcot-Marie-Tooth nu poate fi vindecata complet si este transmisa genetic.

Carmen Meagu povesteste intr-un interviu acrodat The Thelegraph, ca a mostenit boala de la tatal sau si ca a vazut manifestarile severe ale bolii la acesta si ca desi ea prezinta momentan o forma mai usoara a bolii, si-a facut griji pentru viitorul sau copil, avand in vedere ca sansele de a-i transmite acesta afectiune sunt de 50%.

Carmen, a mai declarat ca a facut aceasta alegere pentru fiul sau, pentru ca si-a dorit ca acesta sa aiba o viata normala si sa fie sanatos, asa cum orice mama isi doreste pentru copilul sau.

Pentru a izola genele responsabile petnru boala Charcot-Marie-Tooth, medicii au colectat mostre de ADN de la Carmen si Gabriel, apoi au facut o analiza amanuntita a acestora pentru a vedea exact care este gena defecta, responsabila pentru distrofia musculara de care sufera Carmen.

Apoi cuplul a urmat o procedura standard de fertilizare in vitro, dar apoi,  asupra embtionilor rezultati din urma procedurii, s-a facut biopsie pentru a putea afla care sunt embrionii care nu au afectiuni genetice.

Lucas Meagu
Embrionii au fost de asemenea testati pentru a vedea care are numarul potrivit de cromozomi, una din cauzele care duc la avortul spontan sau la afectiuni mentale precum Sindromul Down.

Lucas Meagu are acum 3 luni si este un copil perfect sanatos.

In urma procedeului de fertilizare in vitro si de screening al embrionilor, Carmen si Gabriel Meagu au ales sa inghetarea a doi embrioni pe care isi doresc sa ii foloseasca in urmatorii cinci ani, deoarece isi doresc cel putin inca un copil.

Sursa: telegraph.co.uk
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate