Primul copil: inainte sau dupa 30 de ani?

Incepi sa te gandesti intens la schimbarile pe care le va aduce copilul in viata ta. Dupa o perioada destul de lunga, in care relatia cu partenerul s-a cimentat in jurul anumitor obiceiuri si ritualuri, aparitia unui copil va aduce modificari profunde. Relatia in doi va trebui sa se recalibreze catre o relatie in trei – sau chiar in patru…

Cariera profesionala poate lua o pauza, dar cat de lunga? Majoritatea femeilor care isi intrerup cariera pentru a deveni mame raman langa copilul lor mai mult decat si-au propus initial. Este o perioada in care feminitatea cunoaste noi profunzimi si alte fatete. Dar responsabilitatile profesionale sau chiar cerintele materiale te pot presa sa revii cat mai curand in viata profesionala. Aceasta revenire s-ar putea face mai dificil, pentru ca cei din jur nu si-au modificat asteptarile fata de tine, dar poate ca exigentele tale profesionale s-au schimbat.

Alaturi de bucuria de a avea un copil, oboseala isi spune si ea cuvantul. Nu mai ai aceeasi rezistenta si poate chiar unele mici probleme de sanatate te vor determina sa fii mult mai atenta cu tine in perioada graviditatii si dupa. Trebuie sa tii cont si de faptul ca, dupa 30 de ani, fertilitatea este in scadere si poate ca va trebui sa ai rabdare pana cand vei ramane gravida. Mai ales dupa aceasta varsta, stilul de viata, alimentatia si echilibrul emotional sunt foarte importante pentru tine si pentru copilul pe care il porti. Si nasterea s-ar putea sa fie influentata de varsta ta si trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte decat ar fi fost necesar cu cativa ani in urma.

Maturitatea te va ajuta sa iti iei foarte in serios rolul de mama. Rabdarea si experienta de viata pe care ai acumulat-o deja sunt atuuri in cresterea unui copil. Dar nu este exclus sa te simti, din punct de vedere afectiv, cam departe de perioada copilariei si sa ti se para dificil sa te pui in pielea propriului copil si sa il intelegi cat mai bine. Trebuie sa fii pregatita pentru momentul in care copilul tau adolescent te va face sa te simti cam batrana… TotuÈ™i, nu iti face griji – pentru tine, a avea un copil alaturi s-ar putea sa insemne o tinerete spirituala permanenta, chiar daca devii mama pentru prima data dupa 40 de ani!

Calcule
Lucia: „Am 32 de ani si o fetita de cateva luni. Mi-am dorit-o mult si a trebuit sa am rabdare pentru a putea sa ma bucur de ea. Desi sunt sanatoasa, fara probleme efective de fertilitate, a trecut mai mult de un an pana cand am reusit sa raman gravida. Nu stiu exact de ce am amanat pana la aceasta varsta momentul maternitatii. Cred ca mi se parea ca este timp suficient pentru asta, ca trebuie mai intai sa am ce oferi – material vorbind – copilului meu. Cred ca m-a cam inspaimantat prietena mea care, fiind mamica la 21de ani, a disparut aproape total din viata sociala si profesionala. Nu regret ca am facut aceasta alegere, ma simt bine ca mama, ma simt implinita si puternica. Dar uneori ma surprind calculand cati ani voi avea atunci cand fetita mea va absolvi liceul sau se va marita, sau ma va face bunica… Oare voi fi chiar asa de batrana?

Mama dupa 30 de ani
Daca alegi sa devii mama dupa 30 de ani, ar fi bine sa iei in calcul aspectele medicale si sociale enumerate mai jos.

Avantaje:
1. Afectiv, social si finan-ciar, faptul de a fi mama la o varsta matura iti da prilejul sa traiesti sentimente de implinire si de stabilitate neegalate de nimic altceva.
2. Un copil inseamna un „test de intelepciune, spontaneitate si creativitate. El nu te lasa sa imbatranesti!
3. Ai in jur multi prieteni care sunt deja parinti si te pot ajuta oricand cu sfaturi.
4. Se pare ca maternitatea dupa 30 de ani intarzie menopauza, creste sansele de alaptare la san, favorizeaza strangerea relatiei cu partenerul si o exuberanta sexuala deosebita.

Dezavantaje:
1. Te poti confrunta cu mai multe probleme legate de fertilitate sau de sarcina.
2. Scade timpul petrecut alaturi de partener si independenta cu care erati atat de obisnuiti; responsabilitatile cresc proportional.
3. S-ar putea ca oboseala noptilor nedormite in primele luni de viata ale copilului sa isi puna amprenta pe tonusul si sanatatea ta.
4. Vei pierde contactul cu colegii de serviciu si ascensiunea in cariera va avea de suferit destul de serios.
5. Odata cu inaintarea in varsta a mamei cresc și riscurile de anomalii cromozomiale la copil.
Indiferent de varsta la care nasti, intampina acest eveniment cu inima deschisa!

Text: Valentin Banica, Foto: Bogdan Vasile..

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning