Pro si contra cezariana

Desi la prima vedere ar putea parea ceva cat se poate de natural si firesc, adevarul este ca aducerea pe lume a unui copil reprezinta o piatra de incercare pentru foarte multe femei.

Nasterea vaginala este cea mai populara forma de a deveni mamica, dar nu singura. Concep­­­­tia gresita si proverbiala transmisa de-a lungul timpului – potri­vit careia nasterea naturala este sinonima cu durerea si implica automat un chin ce se poate prelungi de-a lungul a cateva ore – le face pe multe femei sa opteze pentru o procedura aparent mai usoara, dar, in fond, traumatizanta: cezariana.

Potrivit specialistilor, durata travaliului, disconfortul resimtit inainte si pe durata nasterii, mo­dificarile legate de viata sexuala sunt doar cateva din­­­tre cauzele care le determina pe femei sa prefere tot mai mult nasterea prin cezariana, la cerere.

Nasterea naturala, in detrimentul operatiei de cezariana, prezinta totusi numeroase atuuri – durata perioadei de recuperare, intensitatea interactivitatii mama-fat, comunicarea cu medicul, impactul psihic al procesului nasterii asupra maternitatii, implicatiile legate de alaptare si reluarea activitatii sexuale, explica dr. Radu Vladareanu, seful sectiei de obstetrica-ginecologie din cadrul spitalului Elias.

Una din trei nasteri are loc prin cezariana. Rata de opera­­­­­tii cezariene la cerere a inregistrat record dupa record in ultimii ani.

Avantaje si dezavantaje

Indiferent de optiunea aleasa de catre mama, e important de stiut ca nici macar medicii nu pot stabili cu exactitate cum va decurge nasterea, orice putand sa se iveas­­ca pe parcursul acesteia. Spe­­­cialistii in ginecologie atrag aten­­­­­tia asupra faptului ca cezariana la cerere nu este legalizata in Romania, ea nefiind definita. Optiunea gravidei nu apare ca indica­­­­tie de operatie in nicio carte, norma sau lege, sustine dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar la Clinica Fertilia.

Mai mult, avantajele nasterii naturale sunt net superioare opera­­­­tiei prin cezariana, chiar daca cea din urma este o practica pe cat de veche, pe atat de la moda. Prin­­tre cele mai importante beneficii sunt maturizarea pulmonara si adaptarea mai usoara a nou-nascutului la mediul extrauterin; lipsa inciziilor, conduita mo­­­­derna neincluzand epiziotomia profilactica, adica nu se inci­zea­­za perineul inainte de expulzia fatului, considerandu-se ca po­­sibilele fisuri sunt mai mici decat epiziotomia, lauza se ridica din pat dupa doua ore de la nas­­tere, avand mictiuni si tranzit intestinal normale; lactatia apare mai devreme si urmatoarea sarcina se permite la un an dupa nastere.

In schimb, dupa operatia de cezariana, raman incizii pe abdomen, vizibile si pe uter, nou-nascutul poate avea detresa res­piratorie, adica adaptare mai lenta si dificultati la respiratii spontane, lauza se va mobiliza mai tarziu, lactatia se va instala tardiv, iar urmatoarea sarcina se permite dupa doi ani, pentru a astepta refacerea uterului, explica dr. Ruxandra Dumitrescu.
 

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere