Pro și contra decalotare. Când trebuie făcută

Medicii din generațiile vechi, cât și unii părinți, susțin că, în primii ani de viață, băieților trebuie să li se facă decalotare forțată a prepuțului, dacă nu se întâmplă de la sine.

Există, totuși, păreri pro și contra.

Ce este decalotarea

În primii ani de viață, prepuțul, care acoperă capul penisului, se va separa de gland. Unele prepuțuri se separă imediat după naștere sau chiar înainte, dar asta se întâmplă rar. Momentul e diferit pentru fiecare copil. Se poate întâmpla după câteva săptămâni, luni sau ani. După ce prepuțul se separă de gland, poate fi tras de pe gland, înapoi, spre abdomen. Se numește decalotare. Cei mai mulți băieți vor putea să își retragă prepuțul înainte de vârsta de cinci ani, dar unii nu vor putea să o facă până la vârsta adolescenței.

Pe măsură ce un băiat își cunoaște corpul, probabil va descoperi cum să își retragă prepuțul singur.

Dar decalotarea forțată nu ar trebui făcută. Până nu apare separarea, nu încercați să trageți prepuțul – mai ales la nou născuți. Forțarea dezlipirii prepuțului înainte de a fi pregătit poate răni sever penisul și poate cauza durere, sângerare și ulcerații.

Ce spun studiile

În trecut, cărțile de specialitate susțineau recomandarea unei astfel de operații.

„Imposibilitatea retractării prepuţului la majoritatea nou-născuţilor, sugarilor şi copiilor mici a fost considerată până nu de mult o indicaţie medicală pentru asistarea decalotării, fie prin decalotare forţată manuală precoce, profitând de imaturitatea ţesuturilor, fie prin decalotare instrumental', potrivit unei cercetări asupra subiectului.

„Evoluţia naturală a prepuţului neretractabil, evaluată în special în ţările nordice sau Extremul Orient, unde circumcizia este excepţională, a evidenţiat procesul de decalotare spontană, care apare progresiv, cu mari variaţii individuale, încă din perioada intrauterină, continuând după naştere până la adolescenţă (într-un studiu efectuat în Danemarca, vârsta medie de decalotare spontană este de aproximativ 10 ani)', arată aceeași cercetare.

Părerea medicilor

Medicii români din generații mai tinere, susțin că acest proces este „o prostie'.

Este o prostie, care ține de barbarie, să faci decalotare forțată. Are indicație la copii cu infecții urinare, însă făcută de un medic care se pricepe la asta, nu de asistente. Am văzut un astfel de caz în care copilul a ajuns la necroză. Decalotarea se face de la sine, sub efectul modificărilor hormonale prin care trec băieții, sunt rare cazurile în care este nevoie de intervenție. Nu este cazul să traumatizăm o generație de copii pentru aceste câteva cazuri', a afirmat dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul de Copii „Marie Curie', din București, pentru Totuldespremame.ro

Același lucru este susținut și de dr. Alexis Cochino, medic pediatru la IOMC Alfred Rusescu.

Conform ghidurilor internaționale actuale, decalotarea la băieți nu se recomandă. La noi se practică pe scară largă din tradiție, ca multe alte chestii pe care așa le facem de 40 de ani', a explicat dr. Alexis Cochino.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca prepuțul „să nu fie niciodată retractat cu forța', igiena organelor genitale ale băieților constând doar în spălare obișnuită.

Decalotarea forțată expune un epiteliu imatur și traumatizat de procedură și favorizează, în acest fel, fimoza secundară, care este mult mai gravă.

Cum trebuie îngrijit copilul

Când băiețelul este mic, spală-l regulat, în cadă, pe toate părțile corpului, inclusiv organele genitale. Spălați penisul cu apă caldă și săpun. Dacă prepuțul copilului este dezlipit și retractabil până la vârsta pubertății, puteți, ocazional, să decalotați glandul și să spălați ușor.

Odată ce copilul începe pubertatea, ar trebui ca el singur să se decaloteze și să se spele în mod regulat.

Când băiatul este mic, trebuie să vă asigurați că orificiul din prepuț este suficient de larg pentru a permite un jet de urină normal. Apelați la pediatru dacă:

  • Jetul de urină mai degrabă picură.
  • Bebelușul pare să aibă un disconfort la urinare.
  • Prepuțul se înroșește sau se inflamează.

Sursă foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul