Probleme de fertilitate

Examinarea la microscop a unei picaturi din mucusul cervical evidentiaza in cazul unui test satisfacator prezenta a cel putin cinci spermatozoizi pe camp microscopic, cu o buna mobilitate. Daca spermatozoizii sunt inactivi sau prezinta o miscare ineficienta a cozii, sunt indicate testele de aglutinare si imobilizare a spermei.

Prezenta la testul postcoital a mai mult de trei leucocite pe camp microscopic este sugestiva pentru cervicita la femeie sau prostatita la barbat. La uscarea mucusului pe lama, acesta ia aspect de frunza de feriga, caracteristic unei impregnari hormonale normale.

In plus…
Ecografia este o metoda de investigatie raspandita datorita gradului redus de invazivitate si acuratetii sale. Este utila in evidentierea modificarilor anatomice ale uterului, trompelor sau ovarelor, in evidentierea unor polipi sau fibroame, a ovarelor polichistice sau pentru monitorizarea foliculogenezei. Masurarea grosimii endometrului contribuie la stabilirea gradului de impregnare hormonala.

Implicatiile psihologice ale problemei
Imposibilitatea de a avea copii este perceputa de cuplu ca o amenintare a stabilitatii lui, dar si a fiecaruia dintre parteneri in parte, ducand la aparitia unei crize de infertilitate.

Atunci cand cauza infertilitatii este cunoscuta, persoana afectata este supusa practic unei duble traume psihologice, conferite pe de o parte de cauza infertilitatii, si pe de alta parte de infertilitatea insasi.

Practicarea de relatii sexuale „la comanda', dictate de perioada fertila, poate duce la aparitia unor dizarmonii ale vietii sexuale, manifestate prin frigiditate sau tulburari de dinamica sexuala.

Testarile hormonale
Sunt examinari menite sa identifice o eventuala cauza functionala a infertilitatii. Se dozeaza hormonii sexuali, dar si alte categorii hormonale, mai ales cei tiroidieni si hipofizari.

Dozarea se efectueaza in dinamica, raportata la fazele ciclului menstrual, pentru a putea identifica insuficientele hormonale. Ovulatia absenta sau rara necesita investigatii suplimentare.

Nivelele scazute ale estrogenilor indica o functionare ovariana deficitara, nivelul seric scazut al progesteronului indica o insuficienta de corp galben, in timp ce niveluri crescute ale prolactinemiei pot justifica o amenoree secundara.

Cresteri ale FSH si LH – hormoni hipofizari de control al ovarelor – sunt sugestivi pentru menopauza precoce, iar LH crescut, cu niveluri normale de FSH sunt caracteristice ovarelor polichistice.

Masuri de tratament
In cazul a numeroase paciente cu dezechilibre endocrine, in special pentru cele cu hiper sau hipotiroidism, tratamentul adecvat restabilirii functiei tiroidiene poate contribui decisiv la tratarea problemelor de fertilitate. Cervicita se trateaza cu antibiotice, cu conditia tratarii ambilor parteneri.

La femeile cu teste postcoitale anormale si la care se confirma prezenta anticorpilor antispermatozoizi, ce imobilizeaza si aglutineaza spermatozoizii, utilizarea timp de sase luni a prezervativului duce la scaderea nivelelor serice de anticorpi si cresterea ratei de aparitie a sarcinilor.

In cazul femeilor care efectueaza o munca fizica foarte grea, stresate, a sportivelor de performanta sau a celor foarte slabe, fertilitatea se amelioreaza la scaderea efortului fizic, a stresului, si la cresterea moderata in greutate.

Text: Dr. Byanca Ion, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate