Probleme frecvente la nou-născuţi şi sugari

În sfârşit, a sosit şi mogâldeaţa mult aşteptată! Însă „problemele de-abia acum încep. Citeşte în continuare cum să te descurci în situaţii care s-ar putea să te ia pe nepregătite.

Primele luni de după naştere pot fi destul de dificile: oboseală, noutate, situaţii în care te descurci cu greu. Ca să ştii la ce să te aştepţi, îţi prezentăm pe scurt câteva dintre cele mai frecvente probleme ale bebeluşilor la această vârstă.

Are colici
Majoritatea părinţilor au aflat pe pielea lor ce înseamnă acest lucru: plâns intens, aparent fără niciun motiv, timp de câteva ore pe zi, câteva zile pe săptămână, mai ales spre seară.

De multe ori plânsul acesta strident este însoţit de eliminare de gaze – bebeluşul este balonat. Colicile apar la 10-30% dintre cazuri, la bebeluşi perfect normali, fără nicio problemă de sănătate.

Debutează cam în a doua săptămână de viaţă şi trec de la sine pe la trei-patru luni. Cauza apariţiei lor nu se ştie cu exactitate, însă se cunosc anumiţi factori favorizanţi şi anume: distensia abdominală dureroasă, imaturitatea sistemului nervos şi, nu în ultimul rând, intoleranţa faţă de anumiţi compuşi ai laptelui.

S-ar putea ca laptele de vacă băut de mamă să declanşeze la nou-născut binecunoscuta „alergie la proteinele laptelui de vacă, alergie care se traduce prin colici. Soluţia ar fi ca mama să evite să mai consume lapte şi produse lactate, dar să ia suplimente de vitamina D şi calciu.

 

Ce se poate face atunci când are colici?
Continuă să-i dai să sugă! Nimic nu este mai important decât alimentaţia naturală. Poţi să eviţi lactatele, cafeina şi alimentele care fermentează şi generează gaze (fasole, varză etc.).

Dacă îţi alimentezi bebeluşul artificial, cu lapte praf pe bază de lapte de vacă, roagă-ţi pediatrul să-ţi recomande o altă formulă hipoalergenă sau pe bază de soia. Ţine-l într-o poziţie verticală imediat după ce-i dai să sugă, cu capul pe umărul tău, până elimină tot aerul înghiţit (până râgâie). Aşază-l pe burtică şi masează-l uşor pe spate.

Alţi bebeluşi găsesc alinare dacă sunt masaţi uşor pe burtică, de la dreapta la stânga (ajută la eliminarea gazelor). Întreabă pediatrul care dintre produsele pentru colici existente în farmacii este cel mai indicat.

Nervozitatea şi agitaţia ta îi induc aceeaşi stare şi bebeluşului. Relaxează-te, încearcă să te odihneşti de câte ori doarme şi el şi aminteşte-ţi că aceasta nu este o situaţie permanentă, ci va dispărea în câteva săptămâni.

 

Este constipat
Este un lucru destul de neobişnuit pentru un copil alăptat să fie constipat. De obicei, părinţii cred că dacă nu are scaun în fiecare zi este constipat. Nu este aşa. Tranzitul intestinal diferă de la copil la copil.

Există copii care au un scaun perfect normal la două-trei zile, şi alţii care au patru-cinci scaune zilnic, la fel de normale. De aceea, un bebeluş este constipat dacă are scaun tare, uscat, o dată la patru zile sau chiar mai rar. Dacă scaunul este moale, de consistenţă normală, nu este constipat.

Alţi părinţi se sperie de grimasele copilului în timp ce face treabă mare. Este un lucru perfect normal, dacă are scaun moale, înseamnă că nu îl doare nimic, dar acesta e felul lui de manifestare.

În afara scaunelor mai rare, alt semn important este apariţia unei mici cantităţi de sânge proaspăt pe scaun, din cauza unor mici fisuri anale care se produc prin destindere excesivă. Odată observat acest lucru, trebuie să suni la pediatru. Este adevărat că bebeluşii hrăniţi cu lapte praf au şanse ceva mai mari să se constipe din cauza că acesta este mai dens.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton