Probleme în cuplu: cum le rezolvăm?

Funcționarea unei relații nu este deloc o operațiune' ușoară deoarece presupune armonizarea unor istorii personale, așteptari, temeri și caractere diferite. Când avem probleme în cuplu cum le rezolvăm?

Fiecare cuplu isi creeaza propria identitate, traieste intimitatea intr-o anume forma si intensitate, astfel ca prezinta o problema situationala unica sau o dilema de relationare tipica, insa exista patternuri comune de functionare care pot ajunge sa creeze probleme unui cuplu.

Disensiunile-conflictele care isi fac aparitia in majoritatea cuplurilor, lipsa totala a acestora indica in fapt o prapastie in comunicarea sau spontaneitatea relatiei.

In general, neintelegerile-certurile reprezinta semnul de alarma ca lucrurile nu sunt tocmai roz si ca relatia poate avea de suferit daca lucrurile merg in directia aceasta.

De obicei controversele apar:

  •  deoarece nevoile fundamentale ale unuia dintre parteneri intra in conflict cu nevoile semnificative ale celuilalt.

Pentru ca nevoia, indiferent de natura ei de a fi ascultat, de a se simti in siguranta, de impartasire, de stimulare, etct este indreptatita pentru persoana care o simte, ii va veni greu sa asculte sau sa ia in considerare situatia partenerului.

Certurile apar pentru ca intensitatea nevoilor celor doi este acuta, iar interactiunea dintre ei se desfasoara intr-un mod neproductiv-neadaptativ.

  • pentru ca anxietatile sau preocuparile-grijile unuia dintre parteneri nu sunt comunicate intr-un mod eficient sau mai degraba sunt comunicate intr-o maniera in care intensifica anxietatile sau grijile celuilalt.

Un motiv pentru care fricile sau anxietatile nu sunt comunicate este acela ca noi insine ne aparam cat putem de aceste anxietati si, daca in general acest lucru ne ajuta sa fim eficienti (mai ales in mediul social/profesional), in viata de cuplu asemenea aparari reprezinta bariere in comunicare.

Pentru a complica si mai mult situatia, daca incercam sa ne debarasam de aceste aparari pentru a putea comunica ceva ce ni se pare dificil spoate fi rusine, frica, o dependenta sau o dorintat suntem paralizati de propria noastra anxietate, astfel ca deschiderea este din nou ingreunata.

Controversele (pe care cei doi le simt ca atacuri) declanseaza un comportament defensiv ce diminueaza capacitatea partenerilor de a se asculta unul pe celalalt (dialogul surzilor).

O alta problema ce apare in cuplu este nivelul diferit de implicare a partenerilor. Este cunoscuta realitatea ca exista intotdeauna o diferenta intre cei doi parteneri privind nivelul de implicare si de intensitate a dorintei (unul dintre ei simte nevoia de a oferi, de a iubi mai mult).

Comunicarea partiala – majoritatea dintre noi se exprima suficient de bine fata shutterstock_150096989de un altul, dovada fiind aceea ca reusim sa ne intelegem, cel putin pentru o perioada de timp.

Intrebarea este insa daca comunicarea este completa si eficienta, daca reusim sa transmitem suficient de clar si motivul starilor pe care le avem.

Unele sentimente (legate de sexualitate, de bani, de exprimarea furiei, cresterea copiilor, de singuratate sau disconfort) sunt mai dificil sau jenant de exprimat partenerului din motive de educatie, de cultura sau pur si simplu pentru ca suntem introverti si nu suntem obisnuiti sa ne exprimam.

 

Citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton