Pielea formeaza o bariera care ne pazeste de substantele daunatoare si de micro-organisme care, odata patrunse in organism, declanseaza diferite boli.
De asemenea, pielea controleaza pierderea de lichide esentiale pentru corp/viata, ajuta la reglarea temperaturii corpului (prin transpiratie) si ne protejeaza de razele ultraviolete. Fara nervii situati in piele, nu am putea percepe senzatiile de frig, cald sau atingerile. Fiecare centimetru patrat din pielea noastra contine mii de celule, sute de glande si vase si un mecanism extrem de bine pus la punct, care permite regenerarea epidermei (stratul de la suprafata pielii, de grosimea unei foi de hartie) la fiecare 28 de zile.
Culori ciudate
Multi parinti incepatori se sperie la vederea anumitor pete, iritatii si a altor probleme de piele, influentati si de imaginea bebelusilor cu pielea rozalie, fara cusur, de prin reclamele tv.
O mentiune – in primele luni de viata, niciun copil nu are piele „de bebelus, catifelata si fara de pete. In primele saptamani, un aspect „dantelat al pielii este normal – portiunile rosietice alterneaza cu cele albastrui, din cauza fragilitatii capilare, care nu permite un flux sanguin normal.
La fel, atunci cand bebelusul este expus la temperaturi joase, chiar si pentru o scurta perioada, inevitabil apare o usoara cianozare (invinetire) a pielii, in special in zona din jurul buzelor, la manute si picioare. Tot din cauza vaselor sanguine imature se produce inrosirea sau invinetirea pielii in momentul in care cel mic plange sau face efort (atunci cand face „nr. 2, de exemplu).
Prea mult par
In primele saptamani dupa nastere, pe fata, umeri si spate, poate fi prezent asa-numitul lanugo. Mamele, in special, se ingrozesc la gandul ca fetita lor se va epila pe tot corpul de la 10 ani, dar nu este deloc cazul. De obicei, lanugo dispare deja (in mare parte) din viata uterina, insa in cazul copiilor nascuti prematur, procesul continua la „suprafata, ceea ce face ca in primele saptamani, nou-nascutul sa fie mult mai paros decat se asteapta parintii.
Petele „din nastere”
Nu toti nou-nascutii au „pete din nastere, insa acestea sunt relativ des intalnite, specialistii legand aparitia lor de un surplus de pigment sau de anumite defecte de vascularizare. Toate aceste semne si pete, inclusiv hemangioamele, trebuie examinate cu atentie de catre medicul pediatru, care, eventual, poate dispune trimiterea catre un dermatolog. Daca vreunul dintre aceste semne prezinta sangerare, modificare a suprafetei, infectare, crestere rapida, insotita de durere – prezentati-va de urgenta la medic si nu incercati tratamente dupa ureche, „prescrise de vecini, rude, prieteni.
Iritatiile
Cele pentru care nu are rost sa va ingrijorati sunt cele din primele saptamani de viata ale bebelusului – milia (punctele albicioase sau galbui cauzate de acumulari de secretii ale glandelor sebacee), miliaria (numita si acneea infantila), icterul (urmare a acumularii de bilirubina), care dispare dupa aproximativ una-doua saptamani).
Dermatita atopica (ce poate aparea pe fondul unui teren atopic mostenit din familie, se manifesta dupa primele luni de viata si este, de cele mai multe ori, asociata cu alergiile sezoniere sau la anumite mancaruri), dermatita de contact, dermatita seboreica (cea cauzata de supraproductia de sebum) – toate acestea, insa, sunt afectiuni care trebuie monitorizate de medicul pediatru si cel dermatolog.
Igiena
Pielea bebelusului este mult diferita de cea a unui adult, este mult mai predispusa la iritatii si infectii si are nevoie de ingrijiri speciale, cu produse concepute special pentru cei mici. Curatarea, hidratarea corespunzatoare si hranirea sunt pasi esentiali.
Acorda o mare atentie baitei, nu numai pentru ca este un ritual care face placere celui mic, dar in timpul acelor momente indepartezi resturile de lapte/hrana care, necuratate la timp, provoaca probleme. Acorda un plus de atentie pliurilor din zona gatului si zonei de dupa ureche, unde se strang impuritatile peste zi. Dupa baie, poti folosi in strat subtire, o crema hidratanta.
Text: Arhiva Edipresse; Foto; HEPTA.