Produse cosmetice periculoase în sarcină

Doar pentru că vei deveni mămică nu înseamnă că trebuie să renunți la toate ritualurile tale de îngrijire. Dar va trebui să fii mult mai atentă la produsele pe care le folosești. Unele dintre ele pot fi foarte dăunătoare pentru bebelușul care crește în burtica ta.

În timpul sarcinii trebuie să stai departe de cremele, uleiurile și loțiunile care conțin retinol. Cele mai multe dintre cremele antirid, dar și cremele hidratante, au în compoziție derivați din vitamina A (de tipul retinolului) care grăbesc diviziunea celulară, accelerând procesul de înnoire a pielii și prevenind destrămarea structurilor de colagen.

Retinolul intră și în compoziția cremelor-tratament împotriva acneei. Derivatul pe care-l vei găsi pe eticheta celor mai multe dintre produsele specifice anti-acnee se numește Isotretinoin, iar studiile arată că poate induce defecte genetice bebelușului.

Întrucât nu există date care să demonstreze în ce măsură se absoarbe în sânge retinolul din preparatele folosite de mamă și cât din acesta ajunge la făt, cel mai sigur, pentru a evita riscurile, este să stai departe de toate produsele care conțin derivate din vitamina A. Verifică eticheta produselor și fii în gardă dacă vezi în lista originală (în engleză) a ingredientelor aceste denumiri Differin (adapelene) Retin-A, Renova (tretinoin), retinoic acid, Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palmitate, Tazorac and avage (Tazarotene).

Atenție la demanchiant!

Foarte multe produse de demachiat și tonerele au în compoziție aspirină, pe care o găsești pe etichetele originale sub denumirea de Salicylic acid (acid acetilsalicilic) sau BHA- beta hydroxy acid. Substanța este una dintre cele mai eficiente pentru prevenirea îmbătrânirii, dar este periculoasă pentru făt, cauzând defecte genetice și putând provoca avort spontan sau naștere prematură.

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Feminin