Program de vaccinare

Stiai ca pana la varsta de patru ani copilul tau va trebui sa faca mai bine de 30 de vaccinuri?

Cele mai multe dintre acestea sunt obligatorii, iar cateva dintre ele sunt doar' recomandabile. Iata cand, cum (si, mai ales, de ce) este nevoie sa i le faci.

Motive
Acum 40 de ani, poliomielita era o boala contagioasa raspandita mai ales in randul copiilor. Ea se transmitea pe cale virala, iar in 80-90% dintre cazuri ea ducea la deces sau la se­che­le pe viata. Astazi, datorita vaccinului antipolio (care se ia pe cale orala), incidenta bolii in Romania aproape ca a disparut: ea se cifreaza acum la doar 0,3 cazuri la un milion.

Asa s-a intamplat, de-a lungul istoriei medicinei, cu fiecare vaccin in parte: milioane de vieti au fost salvate de milioane de mici doze de vaccin. Inca te intrebi de ce este nevoie de atatea injectii in primii ani de viata ai copilului tau?

Alte pareri
Exista unii medici si unele carti care sustin ca vaccinarea ar fi o eroare medi­cala si ca sistemul imunitar se dezvata sa lupte'. Opiniile lor sunt indelung dezbatute, insa se poate spune sigur un lucru: daca nu se inventau vaccinu­rile, populatia Pa­man­tului ar fi sca­zut drastic, iar mi­li­ar­de de copii ar fi murit inca inain­te de a implini var­s­ta de 5 ani, unii in chinuri.

Si­gur, tu alegi daca sa ii faci copilului tau si vacci­nurile recomandate doar, insa macar in ce le priveste pe cele obligatorii infor­meaza-te si fa-i-le la timp. Cu siguranta, autorii si medicii cu pri­ci­na, daca li s-ar imbolnavi propriul copil de o boala grava, letala, stiind ca tot ce trebuiau sa faca era un simplu mic vaccin, si-ar schimba brusc parerile.

Pro­gramul de imunizare sta­bilit de OMS la nivel mondial are la baza studii de zeci de ani si cifre care confirma eficienta acestui gest. In fine, iata doar cateva dintre cele mai grave boli, pe care orice parinte responsabil nu ar trebui sa le riste pentru copilul lui.

Hepatita B
Vaccinurile impotriva he­patitei B sunt primele ce trebuie facute nou-nascutului si sunt declarate de OMS obligatorii in toate tarile unde functi­o­neaza un sistem medical.

Un vaccin antivirus hepa­tic B se face in prima saptamana de viata, la maternitate, si apoi e nevoie de un al doilea, ce poate fi facut in luna 1 sau in luna a 2-a. Inca un vaccin antihepa­tic (trei cu totul) mai trebuie facut in intervalul de varsta 6-18 luni.

O mica… intepatura
Chiar daca iti displace plansul bebelusului tau atunci cand i se face un vaccin, gandeste-te ca aceasta mica intepatura il salveaza de boli grave, care inca fac ravagii in alte zone ale lumii.

 

Tuberculoza
Vaccinul BCG, impotriva tuberculozei, este si el obligatoriu in primele 7 zile de viata. El se face tot in maternitate, iar semnul lui (floricica' de pe bratul stang) va fi vizibil mult timp de acum inainte.

Un BCG se va mai face la 6 luni, daca nu s-a format cicatri­cea, si la intrarea la scoala. Acest vaccin reduce cu 80% riscul ca cel mic sa ia tuberculoza, o afec­tiune grava, care ­afec­teaza in general plamanii, dar care poate ataca si alte parti ale organismului.
Riscul cel mai mare de a o contracta il au copiii mici.

Poliomielita
Vaccinul antipoliomielitic este prescurtat VPOT (anti-polio oral trivalent) sau IPV (inactivated polio virus) si trebuie facut de trei ori: o data la varsta de 2 luni, a doua oara la 4 luni, iar a treia oara ai la dispozitie o perioada mai lunga: ori­cand intre 6 luni si 18 luni. I se spune vaccin', insa el se aplica pe cale orala.

Spre deosebire de alte vac­ci­nuri, acesta cere insa ceva mai multa atentie in perioada administrarii. In primul rand, copiii care au febra sau diaree ori o boala acuta nu au voie sa il faca inca. Parintii trebuie sa astepte pana ce afectiunea trece si abia apoi sa mear­ga cu copilul la VPOT.

De asemenea, ai mare grija ca, inca o luna dupa ce bebelusul a fost imunizat cu VPOT, sa nu i se faca acestuia nici o injectie intramus­culara. Oricum, medicul de familie ar trebui sa stie si sa iti spuna.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate